Lačni so glasbe, a primorani zgolj tešiti žejo

Bobnar David Morgan, ki je v začetku leta prevzel vodenje enega redkih istrskih glasbenih prizorišč, izolskega Hangar bara, se je zaradi epidemije znašel v dvojni negotovosti - kot organizator glasbenih dogodkov in kot glasbenik.

Terasa Hangar bara bo kmalu začela sprejemati goste, prenovljeni 
oder pa bo še (pre)dolgo sameval. Foto: Ilona Dolenc
Terasa Hangar bara bo kmalu začela sprejemati goste, prenovljeni oder pa bo še (pre)dolgo sameval. Foto: Ilona Dolenc

IZOLA > Programsko vrzel bodo v Hangarju skušali dopolniti z nadgrajeno gostinsko ponudbo, v vlogi glasbenika, ki sodeluje v številnih zasedbah, v prvi vrsti z novogoriškimi Avtomobili in s Pirančanom Juretom Lesarjem, pa Morgan ta hip ne vidi razlogov za optimizem: “Glasbeniki smo trenutno v najbolj kritičnem položaju doslej.”

“Smešno je, da je treba državo pozivati, naj pomaga”

Na to opozarjajo tudi številni slovenski glasbeniki ter organizatorji prireditev in festivalov, ki se po zgledu kolegov iz vse Evrope podpisujejo pod Poziv vladi k izredni in trajnostni podpori za zaščito slovenskega glasbenega sektorja. “Pozivamo k trajnostni javni podpori glasbeni umetnosti in glasbeni industriji, da si čimprej opomoreta od fatalnih posledic in v polni moči prispevata k dobrobiti in razvoju slovenske kulture in gospodarstva ter ugledu Slovenije v mednarodnem merilu,” piše v pozivu.

“Smešno je, da je sploh potrebno pozivati in prositi za pomoč. Država bi to morala sama izpeljati,” meni David Morgan in dodaja: “Če govorimo o bruto domačem proizvodu, je eden izmed dejavnikov, ki nanj vplivajo, tudi glasbeni sektor. Tudi tu se obrača denar, plačujejo se davki. Država pa nas obravnava, kot da naša dejavnost ni pravi poklic, pač pa nekakšen hec.” Prepoved koncertiranja za mnoge njegove kolege pomeni pomemben izpad dohodkov, ki ga, kot kaže, še dolgo ne bodo mogli nadoknaditi.

David Morgan na obnovljenem odru Hangar bara: “Ko bi le lahko namesto k mizi sedel za bobne.” (Foto: Ilona Dolenc)

Namesto na odrih aktivni v snemalnem studiu

Z Avtomobili v letošnjem letu načrtujejo izdajo albuma osveženih starih uspešnic The Best Of, ki ga napoveduje nedavno objavljeni “karantenski” posnetek skladbe Ne ljubi se mi spati sam s prevetrenim aranžmajem. Poleg tega že nastajajo tudi nove pesmi za naslednjo ploščo. “V tem obdobju zato nismo imeli v načrtu turnejskih koncertov, a je bilo vseeno precej povpraševanja za nastope Avtomobilov na raznih prireditvah, ki so seveda odpadli,” pojasni Morgan.

Na izid - predvidoma jeseni - čaka tudi nova plošča Jureta Lesarja, ki jo bo napovedal skorajšnji single in bo, kot pravi Morgan, “nekoliko bolj surova kot prejšnja, z obilico dobre glasbe in odličnih besedil”. “V leru” je trenutno tudi delovanje ostalih bendov, s katerimi sodeluje - skupina Heaven X, Big Band Bend-it z Lovrom Ravbarjem, z njim povezani projekt Get On Board ter zasedbi Led Zeppelin 2.0 in Nas3 s Teom Collorijem in Denisom Horvatom.

Vrzel bodo zapolnili z obogateno gostinsko ponudbo

Prepoved prirejanja koncertov je trenutno tudi rak rana izolskega Hangar bara, ki ga je Morgan z ekipo prevzel v začetku januarja. V dveh mesecih jim je uspelo izpeljati več kot dvajset dogodkov, od samostojnih koncertov posameznih skupin do jazzovskih jam sessionov in tako imenovanih Hangar laboratorijev, torej nastopov hišnega benda z gosti na vokalu. “Mislim, da smo zelo dobro delali, še sami smo bili presenečeni nad odličnim odzivom. V Hangar smo pritegnili nov val ljudi. In seveda, ravno tedaj, ko nam uspe nekaj takega, se pojavi svetovni virus in nas ustavi,” je razočaran Morgan.

Hangar bar je bil v minulih tednih za goste kajpak zaprt, a je bil Morgan s sodelavci v njem ves čas “v akciji”. Zunanjemu odru so priskrbeli novo podobo, te dni pleskajo fasado, novosti pa s pomočjo novega sodelavca, gostinskega mojstra, pripravljajo tudi v ponudbi pijač in prigrizkov. Streči jih bodo začeli predvidoma 15. maja. “Na ta način bomo poskušali zapolniti vrzel, ki jo je pridelala odsotnost dogodkov,” sklene Morgan.


Najbolj brano