Lastnike stavbnih zemljišč so kar razlastili

Predlog ankaranskega občinskega prostorskega načrta se je prebil skozi javne obravnave, jutri pa naj bi odpotoval v nadaljnjo presojo v Ljubljano. Najbolj je posegel v pravice lastnikov stavbnih zemljišč, saj je njihove parcele spremenil v zelene površine. “Mislil sem, da so takšne razlastitve stvar nekih drugih časov,” pravi Andraž Eller iz Ankarana.

Parcela, na kateri je Rok Cvetkov v minulih tednih kosil in sadil, 
dela sive lase občinskemu vodstvu.   Foto: Alenka Penjak
Parcela, na kateri je Rok Cvetkov v minulih tednih kosil in sadil, dela sive lase občinskemu vodstvu.  Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > “Ne razumem, zakaj je občina tako ravnala. Parcelo sem kot stavbno zemljišče kupil pred približno desetimi leti, stala me je 90.000 evrov in zanjo sem namenil vse prihranke. Ima priključek za vodo in za elektriko. Za sina bo, sem si rekel. Sedaj pa sem razlaščen,” je razočaran Andraž Eller iz Ankarana. In ni edini.

Gradbena inšpekcija odločitve, ali lahko Rok Cvetkov stare mobilne hišice nadomesti z novimi, še ni sprejela. (Foto: Alenka Penjak)

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občine Piran in občine Ankaran je postopek zoper Cvetkova že ustavil, saj ni ugotovil kršitev.

“Moja stranka bo občino tožila,” dodaja pravnica Jasna Rajčevič. Njene stranke so stavbno zemljišče podedovale, vendar na njem ne morejo graditi. “Občina ne bi smela posegati v že pridobljene pravice lastnikov stavbnih zemljišč brez njihovega soglasja oziroma bi jim morala dodeliti odškodnino,” je odločna Rajčevičeva.

Ankaranska občina na naše vprašanje, ali načrtuje izplačilo odškodnin lastnikom parcel, do včeraj ni odgovorila.

Prvotna gradbena dovoljenja, na podlagi katerih je Rok Cvetkov lahko preuredil mobilne hišice.

Inšpektorat je ustavil postopek

Da je treba akte, kot je občinski prostorski načrt, pisati s tresočo roko, pravi odvetnik Matevž Globevnik, ki zastopa tudi Roka Cvetkova.

Spomnimo, da je Cvetkov doslej najbolj opazno razburil občinsko oblast, saj je v trenutku, ko še vedno velja ankaranski odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje prostora, strohnele turistične mobilne hišice na svoji parceli nadomestil z novimi ter začel popravljati komunalno infrastrukturo. Parcelo je kot stavbno zemljišče kupil od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ankaranska občina takrat svoje predkupne pravice ni uveljavljala.

Rok Cvetkov si je prislužil prijavo na medobčinski inšpektorat in redarstvo občine Piran in občine Ankaran ter na gradbeni inšpektorat. V inšpektoratu so postopek zoper Cvetkova že ustavili, saj niso ugotovili kršitev, zoper katere bi lahko ukrepali.

Zakon o vodah ne seže do Jadranske ceste

Iz gradbene inšpekcije pa so nam odgovorili, da postopka zoper Cvetkova še niso začeli, so pa medtem ugotovili nekaj drugih dejstev.

Zakon o vodah, na katerega se v občini pogosto sklicujejo, prepoveduje posege v prostor na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajočih jezer. V direkciji za vode so ugotovili, da Cvetkove parcele ležijo izven trenutno določenega priobalnega pasu.

“Skrajna meja obravnavanega zemljišča se nahaja 25 metrov izven priobalnega zemljišča,” ugotavljajo v direkciji za vode. Iz ministrstva za okolje in prostor pa so nam povedali, da so konec lanskega leta prejeli pobudo za uvedbo inšpekcijskega postopka zaradi postavljenih mobilnih hišic. “Prijavo smo evidentirali in o tem obvestili prijavitelja. Inšpekcijski postopek se ni začel,” so nam odgovorili.

Tožbe šele po sprejemu OPN?

“Občini smo podali konstruktivne in strokovne pripombe na OPN. Stranke so pozdravile strateško usmeritev Ankarana kot zelene občine ter se strinjale s protokolom o varovanju obalnih voda, ki določa stometrski priobalni pas, ter tudi s 30-metrskim pasom ob Jadranski cesti, ki bo namenjen pločniku in kolesarski poti. Zaenkrat smo izkoristili vse možnosti, ki nam jih ponuja pravo,” dodaja odvetnik Matevž Globevnik.

O morebitnih tožbah je še prezgodaj razmišljati, saj, kot pravi Globevnik, morajo počakati na sprejem OPN. “Šele takrat bomo videli, kakšne so naše pravne možnosti. Prepričan pa sem, da se bo z nekaj dobre volje dalo zadostiti interesom občine in lastnikov stavbnih zemljišč.”


Najbolj brano