Jani Kovačič zaradi epidemije ujet v Italiji

Med primorskimi športniki, ki igrajo na tujem, razsežnosti pandemije novega korona virusa te dni najbolj občuti kanalski odbojkar Jani Kovačič, ki si kruh služi v italijanski Ravenni - tik ob območju zelo prizadetih mest Rimini in Pesaro. Zadnja dva tedna z družino preživlja v razmerah, podobnih hišnemu priporu.

Jani Kovačič je bil izbran v idealno postavo EP  2019 in je  igralec 
prve postave italijanske Ravenne.  Foto: Anze Malovrh/STA
Jani Kovačič je bil izbran v idealno postavo EP 2019 in je igralec prve postave italijanske Ravenne.  Foto: Anze Malovrh/STA

RAVENNA > Kanalski odbojkar, libero Jani Kovačič, že od jeseni z družino živi v italijanskem mestu Ravenna v deželi Emilia-Romagna, ki je zaradi novega korona virusa ena bolj prizadetih v sosednji državi. Jani je nepogrešljiv član prve postave šeste ekipe italijanskega prvenstva Consar Ravenne, vendar je že dva tedna na prisilnem počitku. Na širšem območju med Ravenno, Riminijem in Pesarom je namreč že več kot 1400 bolnikov.

Kako te dni teče vaše življenje?

“Potem ko smo 4. marca že pred praznimi tribunami odigrali tekmo z Vibo Valentio, smo dobili v klubu navodilo, da moramo v karanteno. To pomeni, da je vsak odbojkar na svojem začasnem domu v Ravenni. Vsak od nas je dobil posamični program telesne priprave. Praktično ne smemo nikamor. Na srečo sta dobrih 50 metrov od našega stanovanja trgovina z živili in park, kamor z nekaj previdnosti lahko gremo in zato, glede na okoliščine, živimo dokaj normalno.”

Ravenna šesta

Če bi bilo prvenstva v 13-članski prvi italijanski odbojkarski ligi za moške konec sedaj, bi prvak postala Civitanova s 53 točkami. Četrto mesto zaseda Trentino Korošca Klemena Čebulja (42), peto Milano Ljubljančana Jana Kozamernika (36), šesto pa Ravenna Kanalca Janija Kovačiča (26). Jani je kot libero odigral vseh 21 krogov. Štiri tekme je končal brez napake, na petih pa je naredil le po eno.

Ta normalnost ima gotovo precej omejitev ...

“Seveda v stanovanju ni veliko prostora, pa tudi fitnes pripomočkov nimamo. Zato pač v sobi delam talne vaje - največ sklec, vaj za trebušne mišice, počepov in poskokov. Nekaj vaj tekaškega sprinta, lahko naredim v praznih predelih parka. Druga težava je oskrba. Pred odhodom v trgovino si moram nadeti rokavice in masko. V priročni trgovini je izbira omejena. Po začetni predolgi ležernosti je ljudi nekoliko zagrabila panika in veliko nakupujejo. Hitro zmanjkuje mesa in testenin.”

Kako resno meščani jemljejo v državi zapovedane omejitve?

“Slovenci bi se gotovo odrezali bolje. Še štiri dni po uvedbi strogih omejitev, ko je bil položaj že zelo resen in bi ljudje že morali biti le doma ali na delovnem mestu, je kazalo, kot da nobenega nič ne briga. Vsi lokali so bili nabito polni. Mislim, da je šele petni dan, po nastopu predsednika italijanske vlade na največjih televizijskih postajah, prišlo do preloma, ki pa je iz brezbrižnosti prešel kar v paniko.”

Ali že veste kdaj in če sploh boste nadaljevali sezono?

“Po zadnjih informacijah v klubu pripravljajo posebej za nas urejen fitnes, kamor naj bi se, predvidoma od ponedeljka naprej, v skupinah po tri enkrat dnevno odpravili na vadbo - ob vseh varnostnih ukrepih glede osebne zaščitne opreme in razkuževanja. Počakati bo treba tudi na sklepe sestanka združenja prvoligašev. Morda bo prvenstvo predčasno končano. Če bo tako, se bomo trudili čim prej priti domov, kar pa bo v sedanjem položaju, ko se okužba širi, verjetno težko varno izpeljati v kratkem času. V klubu so sicer tudi za takšen primer obljubili vso mogočo pomoč.”

V kakšnih okoliščinah ste odigrali zadnjo tekmo?

“Že v kriznih. Igrali smo za zaprtimi vrati, kar je bilo čudno in težko obenem. Čudno zato, ker je manjkala kulisa tistih približno tri tisoč gledalcev, ki nas bodrijo na domačih tekmah, težko pa zato, ker se je naš tekmec, Vibo Valentia, v boju za obstanek zelo močno upiral in nam je manjkala tista spodbuda, ki jo v težkih trenutkih dobiš s tribun. V takšnih okoliščinah se je pokazalo to, kar našo ekipo krasi že vso sezono. Tudi ko zaostajamo, znamo stopiti skupaj. Če nekomu ne gre, ni zamere. Izkaže se nekdo drug, ti pa to kasneje vrneš. Tudi sam nisem bil tako natančen kot v prvem delu sezone, a sem vendarle ubranil vse žoge, ki so letele name in prispeval svoje k dragoceni zmagi po petih nizih.”


Najbolj brano