Poroke so odpovedane ali prestavljene

Tisti, ki jim v času posebnih ukrepov poteče veljavnost osebnih izkaznic, vozniških dovoljenj in drugih dokumentov, naj svoje vloge za podaljšanje na upravne enote posredujejo po elektronski ali navadni pošti, razen v nujnih primerih. Tudi sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez so odpovedali oziroma prestavili.

SLOVENIJA > “Ljudje imajo v teh razmerah več časa, zato se pogosteje odločajo za urejanje dokumentacije, za katero sicer nimajo časa. A pozivamo vse - na upravne enote naj se obračajo le z najnujnejšimi zahtevki,” je ilustrirala Alexandra Gregorc z ljubljanske upravne enote.

Upravne enote poslujejo omejeno, stranke se naročajo

“Državljani naj čim več storitev opravijo po elektronski poti,” je poudarila Katja Mihelj Nagode z ministrstva za javno upravo. Upravne enote so tako prešle na sistem najnujnejšega poslovanja v okviru uradnih ur. “Vse naročene stranke čakajo pred upravno zgradbo in se jih v skladu s predhodnim telefonskim, elektronskim ali pisnim naročilom posamično vabi v prostore na način, da se zagotovi povečana varnost glede na razmere, v katerih posluje posamezna upravna enota,” je poudarila. Upravne enote, ki jim ne bo uspelo zagotoviti takšnega načina upravnega poslovanja s strankami, pa ga smiselno z organizacijskimi ter drugimi ukrepi prilagodijo konkretnim razmeram v upravni zgradbi.

Vloge za podaljšanje dokumentov naj stranke pošljejo po navadni ali elektronski pošti.

Katja Mihelj Nagode se strinja, da se vsega ne da urediti v elektronski obliki, večino zadev pa lahko rešijo preko portala eUprava. Upravne enote so se organizirale tako, da imajo omejen vstop v prostore. “Zaradi trenutnih razmer preprečevanja širjenja virusa imamo omejeno poslovanje, vstop pa regulira varnostnik, saj želimo zaščititi naše zaposlene,” je prakso upravnih enot povzela Alexandra Gregorc. “Zagotavljamo nujne storitve upravne enote, predvsem take, ki so življenjskega pomena, o katerih pa odloča pooblaščena oseba. Sicer pa se ukvarjamo predvsem z zaostanki, imamo vzpostavljeno tudi dežurstvo,” je dodala.

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki potečejo do 16. aprila, se podaljša do 16. maja. (Foto: STA)

Veljavnost prometnih dovoljenj do 16. maja

Vlada je z odlokom začasno prepovedala delovanje šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Sloveniji. Prav tako so prepovedali opravljati tehnične preglede vozil. “Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi prepovedi potečejo od uveljavitve tega odloka do 16. aprila, pa se podaljša do 16. maja letos,” so včeraj pojasnili na ministrstvu.

Zavarovalnice zaprle vrata

Po odloku se bo s tem podaljšalo tudi zavarovanje motornih vozil. “Natančne informacije in usmeritve bomo svojim zavarovancem posredovali v sredo. V ponedeljek smo v zavarovalnici zaprli vse svoje poslovalnice in škodne centre, zato prosimo zavarovance, da se za vse informacije v zvezi s poslovanjem z nami poslužujejo spletnih kanalov in telefonov,” je včeraj sporočila Lea Cimperman Acman iz zavarovalnice Generali. Podobno svojim zavarovancem sporočajo tudi v zavarovalnicah Sava in Triglav.


Najbolj brano