Vadba na prostem tudi za invalide

Ureditev dostopa za invalide na vozičku do telovadnice na prostem v Volčji Dragi in namestitev usmerjevalnih tabel do javnih stavb za slabovidne sta dva od štirih letošnjih projektov, s katerimi nameravajo izboljšati življenje invalidov v občini Renče-Vogrsko.

Za  invalide na vozičkih želijo letos urediti dostopno pot do 
telovadnice na prostem ob prizorišču  Lakeness v Volčji Dragi. Foto: Alenka Ožbot
Za invalide na vozičkih želijo letos urediti dostopno pot do telovadnice na prostem ob prizorišču Lakeness v Volčji Dragi. Foto: Alenka Ožbot

RENČE-VOGRSKO > Občina Renče-Vogrsko je leta 2015 kot tretja na Goriškem, za Ajdovščino in Novo Gorico, s certifikatom potrdila prijaznost do invalidov. Leta 2017 je listino Občina po meri invalidov prejela še sosednja Miren-Kostanjevica.

V Občini Renče-Vogrsko so v zadnjih letih veliko postorili za izboljšanje življenja invalidov. Dejavnosti so razširili tudi na starejše, ki se srečujejo s podobnimi težavami kot invalidi. S projekti na tem področju bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Septembra lani so sprejeli nov akcijski načrt, za obdobje 2019-2023, ki ga je pripravil občinski svet za invalide z občinsko upravo, nevladnimi organizacijami, zavodi in krajevnimi skupnostmi.

Dostop do vadbišča na prostem

Svet za invalide je občinskemu svetu predstavil predlog prioritet za odpravljanje arhitektonskih ovir za invalide in starejše občane, ki jih bodo izvedli v letošnjem letu. Kot pravi njegov predsednik in koordinator projekta Občina po meri invalidov v občini Valter Adamič, nameravajo letos za invalide na vozičkih urediti dostop do telovadnih orodij fitnesa na prostem ob prizorišču Lakeness v Volčji Dragi. “Do objekta je težko priti, ker ni dovozne poti, morali bomo najti neko rešitev. Ne vem še, koliko bo stala, v kratkem bomo pridobili finančno oceno,” razlaga.

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Bukovica-Volčja Draga pa bodo poskrbeli, da bo za invalide na vozičkih dostopno tudi pokopališče v Bukovici. “Pred desetimi leti so bili že narejeni načrti, ki pa niso več aktualni. Po sredini pokopališča bomo postavili plošče in v mrliški vežici premakljive plošče,” razlaga Adamič.

Usmerjevalne table za slepe in slabovidne

Za slepe in slabovidne nameravajo postaviti usmerjevalne table do javnih objektov in v njih, četrti letošnji projekt v sklopu štiriletnega akcijskega načrta za izboljšanje in uresničevanje enakih možnosti invalidov v občini pa je gradnja parkirišč za invalide. Kot pravi Adamič, ne pričakujejo, da jih bo občina s skromnim proračunom uredila veliko. Izgradnja dveh parkirnih mest za invalide namreč stane približno 1700 evrov.


Najbolj brano