Končno prosta pot do zdravnika

Brezplačni prevozi za starejše bodo kmalu na voljo tudi v občini Kanal. Izvajal jih ne bo zavod Sopotniki, ki je dokaj razširjen po Primorskem, ampak zavod Zlata mreža iz Logatca, ki je uvedel storitev Prostofer.

Čez nekaj tednov naj bi tudi starejši v občini Kanal dobili možnost 
naročiti brezplačen prevoz za najnujnejše opravke.  Foto: Net-tv.si
Čez nekaj tednov naj bi tudi starejši v občini Kanal dobili možnost naročiti brezplačen prevoz za najnujnejše opravke.  Foto: Net-tv.si

KANAL > Ideja, da bi Občina Kanal na svojem razpršeno poseljenem ozemlju uvedla brezplačne prevoze za starejše po zgledu enakih, že vpeljanih storitev na Krasu, ni nova. O tem so na občini razmišljali že pod županovanjem Andreja Maffija, v letih, ko se je ta nova oblika pomoči starejšim, v prvi vrsti takim, ki živijo sami v odročnih vaseh, širila po Primorski. V največji meri je to potekalo preko zavoda Sopotniki. Zdaj pa tudi v Kanalu prehajajo od besed k dejanjem, le da so izvajalca našli v Logatcu.

Volan bodo zaupali mlajšim upokojencem

“Projekt Prostofer bo na voljo najverjetneje aprila,” pravi zadolžena za družbene zadeve v kanalski občinski upravi Klara Golja. Gre za projekt zavoda Zlata mreža iz Logatca. Ta ga opisuje kot “trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki radi priskočijo na pomoč.” Storitev namenjajo vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, da bi jim zagotovili boljšo dostopnost do zdravniške oskrbe, prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobnega.

Občani kanalske občine bodo predvidoma od aprila lahko prevoze koristili med 8. in 16. uro, izjemoma jih bo mogoče prilagoditi potrebam uporabnikov. Rezervacijo bodo morali najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve.

Kot pravi županja Tina Gerbec, bodo na ta način starejši v občini dobili predvsem prevoze za obiske zdravstvenih ustanov in podobnega. In čeprav enako ponuja zavod Sopotniki, je ta občina izbrala drugega ponudnika, ker je cenejši. “Pri Sopotnikih bi morali mi zaposliti nekoga, ki bi skrbel za sprejemanje klicev uporabnikov, projekt Prostofer pa ima svoj klicni center,” je izbiro med drugim utemeljila županja.

Na voljo med tednom od 8. do 16. ure

Bo pa občina priskrbela avto za te namene in tudi storitev Zlate mreže temelji na prostovoljstvu. Razlika je v tem, da za krmila avtov Prostofer sedejo mlajši upokojenci. Te v Kanalu še iščejo, najbrž bodo v projekt vpletli domača društva upokojencev. Občina bo med drugim plačevala zavarovanja zanje in za potnike. Avto si je že priskrbela pri Petrolu, za štiri leta je najela električnega. Prevzela naj bi ga sredi marca, zanj bo odštevala po 315 evrov na mesec. Takrat bodo vzporedno izvedli usposabljanje voznikov prostovoljcev.

Kdor bo po uvedbi nove storitve potreboval tak prevoz, bo lahko poklical na brezplačno številko 080/10-10. Klicni center bo nato obvestil prostovoljnega voznika in uporabnika. Prevoze bo mogoče naročiti ob delavnikih med 8. in 18. uro, vendar bo rezervacijo treba najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Prevoze bo možno koristiti med 8. in 16. uro, izjemoma jih bo mogoče prilagoditi potrebam uporabnikov.


Najbolj brano