Število okužb s koronavirusom na Kitajskem upadlo, v Južni Koreji narašča

Število novih okužb z novim koronavirusom je na Kitajskem močno upadlo, saj so v 24 urah zabeležili samo 397 novih primerov, so sporočile pristojne oblasti. Umrlo je 109 ljudi. O velikem povečanju števila okužb medtem poročajo iz Južne Koreje, kjer so se več kot podvojile na 346.

PEKING, SEUL > V celinskem delu Kitajske je z omenjenimi novimi primeri skupno število potrjenih okužb doseglo 76.288, umrlo je 2345 ljudi. Novo število okužb je veliko manjše kot v petek, ko so pristojne oblasti poročale o 889 novih primerih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Koreji so medtem potrdili 142 novih primerov okužb in drugo smrtno žrtev. Največ okužb so zabeležili v mestu Daegu in njegovi okolici, a so primeri tudi v Seulu in na otoku Jeju. Vlada je mesti Daegu in Cheongdo razglasila za območji posebne skrbi. Med okuženimi je največ pripadnikov ene od južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki jo pogosto označujejo za kult.

Tudi na Japonskem so potrdili osem novih okužb, skupno 755. Virus je doslej zahteval tri smrtne žrtve. Število vključuje tudi več kot 630 okužb na ladji za križarjenje Diamond Princess, s katere po več kot dvotedenski karanteni nadaljujejo z izkrcavanjem potnikov.

Primeri covid-19 so izven Kitajske sicer razmeroma redki in jih je večinoma mogoče povezati s Kitajsko, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta tudi izbruhnil. Izven Kitajske so v 26 državah potrdili 1200 primerov okužb, umrlo pa je osem ljudi, poroča britanski BBC.

Po hitrem širjenju in smrtih v Južni Koreji in Iranu je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek izrazila zaskrbljenost zaradi primerov okužb z novim koronavirusom izven Kitajske, ki nimajo nobenih povezav z njo. V WHO so zaskrbljeni zaradi števila primerov, ki so “brez jasne epidemiološke povezave, kot je potovanje na Kitajsko v preteklosti ali stik z okuženo osebo,” je pojasnil direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Opozoril je tudi, da se zmanjšujejo možnosti za zajezitev širjenja koronavirusa, in je mednarodno skupnost pozval, naj okrepi prizadevanja v tej smeri.


Najbolj brano