Z učiteljiščem se je pred stotimi leti začelo tolminsko srednješolsko izobraževanje

Ob praznovanju stoletnice ustanovitve slovenskega učiteljišča v Tolminu se v Posočju zavezujejo, da bodo naslednica gimnazija, posoške občine in gospodarstvo skrbeli za kakovostno izobraževanje in čim boljši kader za nadaljnji razvoj.

Anton Jesenšek in Branka Hrast Debeljak. Foto: Neva Blazetič
Anton Jesenšek in Branka Hrast Debeljak. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Sredi lanskega decembra je minilo sto let od ustanovitve tolminskega učiteljišča, ki je po prvi svetovni vojni v času fašizma zamrlo, pred drugo svetovno vojno in do kapitulacije Italije je delovalo italijansko učiteljišče, po vojni pa je ponovno zaznamovalo Tolmin. Vzgojilo je množico učiteljev, intelektualcev različnih poklicev. Do ukinitve je z 800 učitelji zapolnilo kadrovsko vrzel na Primorskem in širše.

Sto let znanja za razvoj

S prireditvijo Sto let znanja za razvoj, ki so jo zasnovali dijaki tretjega letnika gimnazije in mentorji, so se v napolnjeni dvorani Kinogledališča sprehodili skozi zgodovino učiteljskega izobraževanja v Tolminu. Mnogim nekdanjim dijakom so privabili spomine na učenje, na učitelje, s katerimi so bili zelo povezani, in na vragolije v takratnih šolskih klopeh. Naslednica učiteljišča, gimnazija, uspešno nadaljuje poslanstvo. “Kljub takratni zvijačnosti italijanskih oblasti, ki so z ustanovitvijo slovenskega učiteljišča v Tolminu leta 1919 upale, da bo v oddaljenem kraju med hribi brez dobrih komunikacij zamrlo, se je vsaj za nekaj let obdržalo. Gimnazija s polstoletno zgodovino nosi njegovo poslanstvo v svojem srcu. Mladim zagotavljamo odlično izobraževanje,” poudarja ravnateljica Branka Hrast Debeljak. Gimnazija vztraja, čeprav se je v 50 letih število rojstev zmanjšalo s 540 na 140 letno.

Posočje jim stoji ob strani

“Dijake usmerjamo v samostojnost, ob pomoči lokalnih skupnosti in gospodarstva jih opremljamo za nadaljnji študij,” izpostavlja Hrastova. Vse to počnejo z upanjem, da bi se jih po študiju čim več vrnilo v domače kraje. Župan Uroš Brežan, ki je z občinsko upravo s tožbami dosegel, da so dobili denar za energetsko sanacijo šolskega centra z gimnazijo vred, je spomnil še na nekatere letošnje obletnice, med drugim 70 let muzealstva, 20 let Tolminskega muzeja...

Zadnji ravnatelj Anton Jesenšek se spominja, da ob ukinitvi učiteljišča ni bilo strahu pred zatonom srednješolstva, saj je gimnazija že dve leti delovala. Tradicijo učiteljišča so nadaljevali s pedagoško gimnazijo, ki je potonila z usmerjenim izobraževanjem.


Najbolj brano