V petek SDS preverja teren

Predsednik države Borut Pahor je včeraj začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o politični prihodnosti države. Kaj lahko sledi po odstopu Marjana Šarca, bo bolj jasno v petek, ko Janez Janša vabi predsednike ostalih političnih strank na ločene pogovore o možnih razpletih politične krize ter pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije “Za Slovenijo”.

Predsednik države Borut Pahor (levo) se bo z vodji poslanskih 
skupin pogovarjal še danes in jutri. Včeraj je kot prvega sprejel 
Danijela Krivca (SDS).  Foto: STA
Predsednik države Borut Pahor (levo) se bo z vodji poslanskih skupin pogovarjal še danes in jutri. Včeraj je kot prvega sprejel Danijela Krivca (SDS).  Foto: STA

LJUBLJANA > “Na sestankih v petek želimo s predstavniki parlamentarnih strank izmenjati ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej,” je cilj petkovih srečanj povzel vodja poslancev SDS Danijel Krivec. “Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore. Za nas je najboljši kandidat, vse drugo pa so špekulacije,” je odgovoril na vprašanje, ali ostaja edina možnost, da je predsednik stranke Janez Janša tudi predsednik vlade.

Vabita SDS in SAB

Poslanska skupina SDS je včeraj kot prva predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila svoje videnje situacije. Posveti s poslanskimi skupinami bodo potekali še danes in jutri, nato pa naj bi po petkovih sestankih, ki jih bo vodila SDS, predsednik Pahor vnovič izmeril politični utrip.

Brane Golubović

LMŠ

“Ko predčasne volitve postanejo glavni motivator za sodelovanje, je čas za predčasne volitve.”

V SDS so vabila na pogovore v ponedeljek poslali vsem političnim strankam, včeraj pa so dobili nekaj košaric. Pogovora se ne bo udeležila LMŠ. Vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović je o tem, da se z Janšo pogovarjajo nekatere druge stranke propadle koalicije, dejal: “Ko predčasne volitve postanejo glavni motivator za sodelovanje, je čas za predčasne volitve.”

Po mnenju LMŠ je zdaj pravi čas za izvedbo predčasnih volitev. “Imamo dvoleten proračun, država je stabilna, začeli so se infrastrukturni projekti, do predsedovanja Slovenije Svetu EU je še leto in pol. Če gremo zelo hitro na volitve, imamo lahko vlado do poletja sestavljeno,” je po srečanju s Pahorjem strnil Golubović.

Janez Janša

SDS

“Večinska koalicija s SDS danes, tako kot takoj po volitvah 2018, terja še najmanj dva koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj šest.”

LMŠ se ne bo udeležila niti pogovorov, ki jih organizira predsednica SAB Alenka Bratušek. Ta je v želji, da bi sestavili projektno vlado, ki bi predvidoma v letu dni sprejela nekatere ključne zakone, vabila poslala vsem strankam z izjemo SDS. V takšni vladi bi imeli osem partnerjev, volitve pa bi potekale tik pred predsedovanjem Slovenije EU, kar je neodgovorno, opozarja Golubović.

Jelinčič ne bo pokleknil na koruzo

Da se ne bosta odzvali Janševemu vabilu na pogovore, sta napovedali tudi SD in Levica, košarico Janši pa je včeraj dala še SNS. Prvaka te stranke, Zmaga Jelinčiča, je zmotil tvit nekdanjega poslanca SDS Vinka Gorenaka, da Erjavec, Jelinčič in Bratuškova klečijo na koruznih zrnih pred vrati SDS. Jelinčič je včeraj pisno sporočil, da se SNS drži svojih načel in da je kot konstruktivna opozicija vedno podpirala ideje, ki so bile v korist državi. Od tega načela SNS ne odstopa, “zato ne namerava na koruzi klečati pred vrati kogarkoli,” je sporočil. Hkrati z Janšo je zavrnil tudi povabilo Bratuškove, čeprav je še predvčerajšnjim hvalil idejo SAB in napovedoval udeležbo na sestanku.

Desus in SMC se bosta pogovarjali

V SAB se bodo stranki SDS opravičili za svojo odsotnost, saj bosta ravno na predviden termin srečanja zasedala izvršni odbor in svet stranke, pa je povedala Bratuškova. SAB kot rečeno svojega vabila ni poslala SDS, idejo Bratuškove pa je Janša komentiral v ponedeljek. “V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj,” je povedal. Če si državljani želijo še enega takšnega eksperimenta, bodo v SDS z zanimanjem opazovali, kako se bo končal.

Stranka Desus se bo udeležila pogovorov tako pri SDS kot pri SAB, hkrati pa se bo pripravljala na volitve. Med koalicijskimi partnerji, ki vnaprej ne zavračajo možnosti sodelovanja s SDS, je tudi SMC. V stranki so pripravljeni na pogovore o novi koaliciji, zanima pa jih vsebina. V NSi bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih desetih prednostnih projektov, pa vztraja predsednik NSi Matej Tonin. Interne raziskave naj bi jim sicer kazale, da si članstvo NSi želi predčasnih volitev.


Najbolj brano