Več znanja, okusnejše vino

V petek je bil v Vipavi veliki zbor primorskih - zlasti vipavskih - vinarjev, saj se jih je kar prek 90 zbralo na dopoldanskem izobraževalnem dogodku Vinoreja, ki ga je tamkajšnji zavod za turizem Trg pripravil v sodelovanju s kletjo Vipava 1894.

VIPAVA > Uvodna predavanja so imeli strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije: dr. Dejan Bavčar je govoril o pomenu aromatskih spojin v vinu, dr. Klemen Lisjak o tehnologiji pridelave vrhunskih rdečih vin, dr Andrej Avanzo pa o fenolni sestavi belih in rdečih vin, razvoju analitike in možnostih njene uporabe.

François Botton, enolog iz Šampanje, ki je deloval tudi v ZDA, pred dobrim desetletjem pa ga je ljubezen pripeljala na Dolenjsko, kjer sodeluje pri delu na družinskem posestvu Domaine Slapšak, je predaval o kakovosti roséjev iz Vipavske doline, Blaž Rosa iz marketinško-oblikovalske agencije Markacija iz Kromberka, ki je sodelovala s številnimi vinarji, pa o tem, kako zgraditi blagovno znamko v vinarstvu. Barbara Repovš, direktorica vipavskega Trga, je bila nadvse zadovoljna z zaupanjem vinarjev, ki so se množično odzvali vabilu, Vipavsko dolino pa so tudi simbolično povezali z darilom največjemu vinarju, kleti Vipava 1894, s po petimi trsi pinele, zelena, rebule, istrske malvazije in laškega rizlinga, ki tvorijo eno od podob belega vipavca.


Najbolj brano