Po šestih letih premora letos 27. Kraška ohcet

“Vzhičeni smo in hvaležni mlademu paru, da bomo lahko po sedmih letih izpeljali pravo kraško ohcet in tako nadaljevali prireditev, ki sodi v vrh etnoloških manifestacij v tem prostoru in v Sloveniji,” je bil včeraj ponosen Edi Kraus, predsednik zadruge Naš Kras, ki je leta 1968 v Repnu oživila kraško ohcet po starih običajih. Letošnja bo 30. avgusta.

Na letošnji Kraški ohceti se bosta 30. avgusta poročila Ivan Kerpan 
in Dana Purič. Ženina in nevesto je  predstavila predsednica 
društva Kraški dom Vesna Guštin Grilanc. Foto: Marica Uršič Zupan
Na letošnji Kraški ohceti se bosta 30. avgusta poročila Ivan Kerpan in Dana Purič. Ženina in nevesto je predstavila predsednica društva Kraški dom Vesna Guštin Grilanc. Foto: Marica Uršič Zupan

TRST, REPEN > Zadruga Naš Kras je Kraško ohcet zasnovala v 60. letih prejšnjega stoletja, sočasno z obnovo Kraške hiše v Repnu, da bi tako ohranila arhitekturno in kulturno dediščino tega dela Krasa. V pol stoletja se je razvila v odmevno etnološko prireditev, s katero so obudili in ohranili mnoge običaje. A zadnjo poroko s parom so imeli leta 2013, potem so ohranjali le običaje brez poročnega obreda.

Po šestih letih spet prava ohcet s parom

Letos pa bo spet vse tako, kot mora biti: “Res neizmerno je veselje, da bomo po dolgih šestih letih konec avgusta spet lahko zavriskali 'Živjo, kraška ohcet!'” je včeraj s predsednikom zadruge Naš Kras Edijem Krausom žarečih oči delila veselje Vesna Guštin Grilanc, predsednica društva Kraški dom Repentabor. Ob zadrugi in društvu bodo pri izvedbi ohceti sodelovala še številna druga društva, openska banka in drugi sponzorji.

Predstavitev v središču mesta

Kraško ohcet so včeraj predstavili v Narodnem domu v Trstu in ne v Repnu kot prejšnja leta. “Trst in Narodni dom smo izbrali namenoma: da opozorimo na stoletnico požiga Narodnega doma in ker je prav, da tak dogodek predstavimo tudi v središču mesta,” je poudaril Edi Kraus. Da gre za zelo pomemben dogodek, so s prisotnostjo pokazali tudi številni vidni predstavniki vseh slovenskih organizacij v Italiji, ki so se udeležili predstavitve. Senatorka Tatjana Rojc pa je svojo odsotnost posebej opravičila.

Pomembna etnološka prireditev

Pomagala bo seveda tudi domača občina Repentabor. Njena županja Tanja Kosmina je včeraj izrazila veselje, da lahko že v prvem letu svojega mandata naznani kraško ohcet, že 27. po vrsti. “Ta velik etnološki dogodek ima globok pomen ne samo za našo občino, marveč tudi za širši slovenski prostor. Pomeni ovrednotenje naših starih tradicij in korenin,” je poudarila županja in dodala: “Kraška ohcet je za vse nas pomembna tako iz socialno kulturnega vidika kot tudi turističnega. Pomeni ne samo navezavo na preteklost in našo zgodovino, ampak tudi pogled v bodočnost. Z veliko promocijo našega območja, naših običajev in naših znamenitosti namreč praznik privablja veliko obiskovalcev.”

Tu bodo imeli v petih dneh dogajanja res kaj videti in doživeti: v sredo, 26. avgusta uradno odprtje, dan zatem fantovščino in dekliščino, v petek, 18. avgusta podoknico, v soboto prevoz bale in v nedeljo še glavni dogodek - poroko.

Hči para Kraške ohceti leta 1987

In kdo od mladih je bil tako pogumen, da se je odločil za lep, a zahteven in vsem na očeh obred? To sta 29-letna Dana Purič iz Repna in leto dni starejši Ivan Kerpan iz Križa. Nevesti je bilo lažje, saj sta se njena starša, Anamarija Baša in Pavel Purič, leta 1987 prav tako poročila na Kraški ohceti. “Ta praznik je bil pri nas doma vedno pomemben, s tem sem zrasla. In lepo je, da midva lahko peljeva to tradicijo naprej,” je povedala nevesta. “Jaz pa sem Kraško ohcet spoznal z drugega vidika, saj sem od mladih let sodeloval pri organizaciji s smučarskim društvom Mladina. Z Dano sva skupaj že skoraj 13 let, zato je bila ideja o poroki v zraku že nekaj časa in ko sva se odločila, da narediva ta korak, sva si rekla, zakaj pa ne na tem dogodku,” je dodal ženin.

S poroko sta nekoliko odlašala zaradi njegovega študija - najprej geodezije, nato še fizioterapije, pa tudi, da sta se lahko finančno osamosvojila. Zadnji dve leti živita v Repnu, kjer nameravata ostati.


Najbolj brano