Slovenski jamarski reševalci v seriji National Geographica

Reševanje poškodovanega angleškega jamarja pred štirimi leti v jami Primadona na Tolminskem si bo mogoče ogledati na televizijah po skoraj vsem svetu. National Geographic je o tem posnel epizodo, ki bo v Sloveniji na sporedu 30. januarja. Uporabili so resnične posnetke, ki so nastali med akcijo.

Reševanje iz jame Primadona bo National Geographic prikazal v 
seriji Rescued (Rešeni).  Foto: Maks Merela
Reševanje iz jame Primadona bo National Geographic prikazal v seriji Rescued (Rešeni).  Foto: Maks Merela

SLOVENIJA > Slovensko Jamarsko reševalno službo so iz produkcijske hiše Arrow Pictures, ki snema dokumentarce za National Geographic, poklicali v začetku lanskega leta. Za novo serijo Rescued (Rešeni) so iskali zgodbe zahtevnih reševanj, ki so se uspešno končala. Ker so imeli jamarji precej video materiala, so se dogovorili za sodelovanje.

Angleški jamar je po nesreči v jami Primadona povsem okreval in tudi sodeluje v oddaji.

Skozi oči reševalcev

“Pritegnila jih je zgodba. V nesreči je bil udeležen tujec, reševanje je bilo zahtevno, za transport opreme je poskrbel vojaški helikopter, v jami je bilo veliko ožin, ki jih je bilo treba razširiti tudi z miniranjem, da so šla nosila lahko skozi,” našteva Maks Merela, ki je bil med reševalno akcijo vodja ekip v jami. S seboj je imel tudi fotoaparat in reševanje posnel. Poleg njega sta posnetke prispevala še reševalca Matjaž Milharčič in Aleš Stražar. Tomaž Grdin pa je že leta 2016 o reševanju objavil filmček na youtubeu.

Po izmenjanih nekaj gigabajtih podatkov in neštetih mejlih s producenti so lani maja posneli še intervjuje z Maksom Merelo, zdravnico Vesno Milojevič, ki je oskrbela poškodovanca, in vodjem Jamarske reševalne službe Walterjem Zakrajškom. Koliko materiala bodo uporabili v epizodi in kaj vse bodo prikazali gledalcem, Merela še ne ve, saj oddaje še ni videl. Je pa zadovoljen, saj “oddaja o našem jamarskem reševanju na tako priznani televiziji pomeni veliko promocijo za Jamarsko reševalno službo, Jamarsko zvezo Slovenije in za samo Slovenijo”.

National Geographic novo serijo napoveduje kot dramatične resnične pripovedi z vsega sveta, ki gledalca s pogledom skozi oči reševalcev postavijo v središče dogajanja.

Nastopil bo tudi ponesrečenec

Reševanje iz jame Primadona je bilo sicer eno zahtevnejših pri nas. Reševali so 20-letnega angleškega študenta, ki se mu je med plezanjem v jami odlomil oprimek. Padel je tri metre v globino, odkrušen kos skale pa nanj in mu poškodoval hrbet. Da so ga prinesli iz globine 250 metrov na površje, so jamarski reševalci potrebovali skoraj 24 ur, z miniranjem pa so morali razširiti kar šest ožin, saj nosil sicer ne bi mogli spraviti skoznje.

V akciji je sodelovalo 44 jamarskih reševalcev, devet gorskih reševalcev in helikopterska ekipa. Mladi Anglež je povsem okreval, ostal v stikih s slovenskimi jamarskimi reševalci in je stopil tudi pred kamere ustvarjalcev serije Rescued.


Najbolj brano