Rektor pijan trčil v tovornjak

Sredi junija lani je močno počilo na cesti med Ajdovščino in Vipavo, ko je voznik, rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik, zapeljal na nasprotni pas in trčil v tovornjak, od koder ga je odbilo v obcestni jarek. Utrpel je lažje poškodbe, strokovni pregled pa je pokazal, da je vozil pijan. Sodišče mu je včeraj izreklo denarno kazen v višini 10.000 evrov.

Kljub grozljivemu prizoru je rektor novogoriške univerze utrpel le 
lažje poškodbe. Foto: GRC Ajdovščina
Kljub grozljivemu prizoru je rektor novogoriške univerze utrpel le lažje poškodbe. Foto: GRC Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Pred Patricija Bratuža, sodnika ajdovskega okrajnega sodišča, je včeraj stopil Danilo Zavrtanik, rektor novogoriške univerze. Tožilstvo mu je očitalo nevarno vožnjo v cestnem prometu.

Zavrtanik se nesreče ne spomni

“Obžalujem dogodek in ga ne znam pojasniti. Škodo, ki je v nesreči nastala, sem že poravnal, za nematerialno škodo pa se globoko opravičujem,” je včeraj dejal 66-letni Zavrtanik. V preiskavi je povedal, da se okoliščin nesreče ne spomni. “Morda sem zakinkal ali zaspal,” je dejal pred preiskovalnim sodnikom.

Patricij Bratuž

ajdovski okrajni sodnik

“Neposredna nevarnost je že, če voznik vozi pod vplivom alkohola, saj nevarnost ne zahteva poškodb.”

Tožilstvo je trdilo, da je kot voznik v cestnem prometu povzročil neposredno nevarnost za življenje druge osebe s tem, ko je vozil pod vplivom alkohola z več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi. Izvedenka z ljubljanskega inštituta za sodno medicino je namreč ugotovila, da je v času nesreče rektor imel 1,51 promila alkohola v organizmu.

Nesreča se je zgodila 12. junija leta 2018 nekaj minut po 20. uri, ko je pred križiščem za vas Kožmani v smeri Ajdovščine Zavrtanik, ki je vozil svoj avtomobil peugeot 3008, v blagem desnem ovinku naenkrat zapeljal levo na nasprotni vozni pas in se z vozilom zaletel v sprednji levi del tovornega vozila s polpriklopnikom. Vozil ga je tedaj 27-letni Madžar. Zaradi silnega trka je avtomobil odbilo desno v jarek. Voznik naj bi sicer sam stopil iz vozila, česar se včeraj ni spomnil, nato pa so ga še pred prihodom policistov reševalci odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Tam je preživel noč, novogoriški prometni policisti pa so zanj odredili strokovni pregled.

Danilo Zavrtanik

rektor UNG

“Obžalujem dogodek in ga ne znam pojasniti. Škodo, ki je v nesreči nastala, sem že poravnal, za nematerialno škodo pa se globoko opravičujem.”

“Pokazal brezbrižnost do drugih udeležencev v prometu”

V nesreči je nastala velika škoda na avtomobilu, tovornjaku ter odbojni ograji, na katero se je naslonil polpriklopnik, ko se je umikal avtomobilu in skušal preprečiti trčenje.

Na vprašanja tožilstva in sodnika 66-letni redni profesor fizike in astrofizike, ki do sedaj ni bil še nikoli obravnavan zaradi kaznivih dejanj ali prekrškov, včeraj ni odgovarjal.

Tožilka Darinka Kastelan je za obdolženega za kaznivo dejanje nevarne vožnje, za katero je zagrožena denarna kazen ali zapor do treh let, predlagala denarno kazen v višini 100 dnevnih zneskov in stransko kazen prepovedi vožnje motornih vozil B kategorija za pol leta. “Pri taki koncentraciji alkohola v krvi je že splošno znano, da voznik ni sposoben za varno vožnjo,” je dejala. “S tem, ko je sedel za volan v močno vinjenem stanju, se je zavedal posledic in s tem pokazal brezbrižnost do drugih udeležencev v prometu,” je dodala in kot olajševalno okoliščino upoštevala njegovo dosedanjo nekaznovanost, kot oteževalno pa visoko stopnjo alkoholiziranosti.

Ni bil le prekršek

Medtem ko je povzročitelj nesreče zaradi trka utrpel pretres možganov in lažje poškodbe nadlahti in obraza, pa je bil madžarski voznik tovornjaka nepoškodovan. “Glede na vlačilec s priklopnikom, ki ga je vozil, niti ni mogel biti ogrožen,” pa je menil Zavrtanikov zagovornik, odvetnik Boštjan Penko. “Šlo je za prometno nesrečo z materialno škodo, kar bi morali obravnavati kot prekršek. Obdolženi ne želi razlagati uživanja alkoholnih pijač kritičnega dne, saj se zaveda nepravilnosti svojega ravnanja. Šlo je za enkraten dogodek.” Sodišču je predlagal, naj Danila Zavrtanika oprosti očitkov.

Ajdovsko okrajno sodišče je rektorja novogoriške univerze spoznalo za krivega, da je z nevarno vožnjo povzročil nevarnost za življenje madžarskega voznika. Izreklo mu je denarno kazen v višini 10.000 evrov, ki jo mora plačati v roku 30 dni, stranske kazni pa ni izreklo. “Neposredna nevarnost je že, če voznik vozi pod vplivom alkohola, saj nevarnost ne zahteva poškodb,” je sklenil sodnik. Sodba še ni pravnomočna.


Najbolj brano