Res je, vse se da, tudi brez elektrike

Sobotnega izolskega večera ne bodo pozabili ne glasbeniki ne obiskovalci. Vlado Kreslin in Mali bogovi so svoje koncertno leto sklenili z odliko, ustavili jih niso niti vztrajni električni mrki. Nasprotno, s pomočjo prepevajočega občinstva so pesmi živahno preskakovale tehnične ovire!

Vlado Kreslin (v sredini) je z Malimi bogovi svoje koncertno leto sklenil z odličnim koncertom, ki ga niso uničili  niti izpadi elektrike.    Foto: Andraž Gombač
Vlado Kreslin (v sredini) je z Malimi bogovi svoje koncertno leto sklenil z odličnim koncertom, ki ga niso uničili niti izpadi elektrike.  Foto: Andraž Gombač

IZOLA > Na Lonki je občinstvo najprej ogrel mlad istrski kantavtor Lean Luigi Kozlar iz Čežarjev, ki je avtorske pesmi z albumov Kralj noči (2017) in Barve (2019) prepletal z domačimi uspešnicami, zazvenela je tudi Sex on Fire ameriških Kings of Leon, Luigi pa se je poslovil z deževno Pada, ki k sreči ni vplivala na vreme.

Pred polno prizorišče decembrskega Ledenega otoka je s šestčlanskimi Malimi bogovi zatem prikorakal Vlado Kreslin in vrstile so se Cesta, Ena pesem, Nekega jutra, ko se zdani, Tvoje jutro, naslovna z novega albuma Kaj naj ti prinesem, draga, Preko Mure, preko Drave, Dekle moje, Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Abel in Kajn, namesto hrvaškega kantavtorja Dražena Turine - Šajete pa je Rulet s Kreslinom v duetu zapel multiinstrumentalist Iztok Cergol.

Kreslin ve, kako nevarna je Mura - zato niti ne preseneča, da se je zalomilo prav med Reko.

Njen tok se je nenadoma pretrgal, glasbenike je zajel mrak in ozvočenje je obmolknilo. A muzikanti se niso predali, pristopili so in na robu odra nastop nadaljevali dobesedno izštekani, unplugged. Težava se ni pustila kar tako odgnati, zato je bolj kot kdaj prej zaživela Kreslinova nova, bodrilna Vse se da. Z družnim prepevanjem so glasbeniki in obiskovalci dokazali, da drži: vse se da, tudi brez elektrike!

K sreči na brezplačni prireditvi nihče ni mogel zahtevati denarja nazaj. Nasprotno, ljudstvo je glasno priskočilo na pomoč, ko se je iz ozvočene v izštekano prevesila tudi Lahko bi zletela. Še posebej se je posrečila Z Goričkega v Piran, ki so jo vsi skupaj peli, kakor bi bili ob tabornem ognju.

Zatem je tehnika le ujela ritem z živahno Poj mi pesem. Poleg uglasbenega Prešernovega soneta nesreče O, Vrba so zagrmeli še biseri iz obdobja benda Martin Krpan: Od višine se zvrti, Še je čas in za grand finale eksplozivna To ni političen song. Po priklonu se je bend kot pevski zbor poslovil z zborovsko Kuku, občinstvo pa se je razšlo med poslušanjem posnetka iz zvočnikov: Kreslinov oče Milan je prepeval Tam, daleč stran, na melodijo, ki jo je maja 1945 slišal v taborišču na Češkem, kjer je kot prisilni nemški vojak v ruskem ujetništvu prisluškoval mladim Kozakom in njihovim balalajkam.


Najbolj brano