Trpko burleskna igra gre na pot

Dober tekst in odlična igralca sta trdna temelja predstave Videz vara avstrijskega dramatika Thomasa Bernharda, ki je lani očarala občinstvo v režiji Dušana Mlakarja. Dva brata, dve dunajski dnevni sobi priletnih, med seboj zelo različnih oseb s skupno skrivnostjo in sicer isto, ljubljeno žensko.

Vladimir Jurc in Ivo Ban bosta ponovno na gostovanju z Bernhardovim besedilom.  Foto: Luca Quaia
Vladimir Jurc in Ivo Ban bosta ponovno na gostovanju z Bernhardovim besedilom.  Foto: Luca Quaia

V besedilu iz leta 1983, ki se razvija okrog njunih pikrih in hudomušnih dialogov, avtor spregovori tudi o sebi, o igralskem poklicu in svojem pogledu nanj.

Brata Karl in Robert se pogovarjata na “obrednem”, tedenskem srečanju. Upokojena gospoda se obiščeta ob torkih in četrtkih, čeprav so jima ti obiski nadležni. Osrednja tema je vedno pokojna žena Karla, ki je v oporoki zapustila počitniško hišo Robertu. Govori se o preteklosti, o poklicnih in življenjskih uspehih (predvsem pa o neuspehih), z grenkobo in z nasmehom, za katerima se skriva osamljenost protagonistov, ki stalnim konfliktom navkljub ne moreta eden brez drugega.

“Umetnik Robert, igralec, se je odlikoval v vlogi Tassa v Goethejevi igri, ki tematizira problem umetnika v družbi. Karl, 'artist ekvilibrist', je filozof in nergač, občuduje Napoleona in samega sebe uvršča med osvajalce sveta, med nepopustljive tirane, ki poskušajo svet priličiti ideji, da bi ga izboljšali, pri tem pa zatrejo in uničijo vse, kar je vitalnega,” piše Špela Virant v gledališkem listu predstave, ki je z uprizoritvijo SSG doživela slovensko praizvedbo v prevodu Mojce Kranjc. Idealna protagonista v vlogah bratov sta Ivo Ban in Vladimir Jurc.

Režiser Dušan Mlakar je o vsebinskih plasteh tega besedila napisal: “Videz vara je Bernhardova najbolj trpko burleskna igra in je pravzaprav igra o staranju, igra o življenju kot čakanju na smrt, igra o človekovi eksistenci in o telesnem razpadu. V njej spet variira svoj pesimističen pogled na svet, le da je tokrat zabavnejši in jedkejši. Njegov oster humor je skupek humorja in sovraštva s katerima napada pomanjkljivosti nas vseh.”

V prvih mesecih novega leta bo veliko priložnosti za ogled te predstave, ki bo gostovala 13. in 14. januarja v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine, 16. januarja v Kulturnem domu Rogaška Slatina, od februarja do maja pa bo obiskala še Koper, Novo Gorico, Šentjanž v Rožu in Krško.


Najbolj brano