Nobelovec Orhan Pamuk prihaja v Istro

V puljskem Domu hrvaških veteranov je spet živahno, dvorane so polne tako avtorjev in obiskovalcev kakor knjig - več kot 250 založnikov ponuja 20.000 knjižnih naslovov po cenah, znižanih tudi za 70 odstotkov. Med 300 gosti je več znanih mojstrov peresa na čelu z nobelovcem Orhanom Pamukom.

 Glavni  gost bo Orhan Pamuk, ki  je dve leti po prvem gostovanju na 
sejmu dobil   Nobelovo nagrado.
Glavni gost bo Orhan Pamuk, ki je dve leti po prvem gostovanju na sejmu dobil Nobelovo nagrado. 

PULJ > Tema letošnjega sejma Sa(n)jam knjige u Istri so Mesta v teku. Na četrtkovi otvoritvi so počastili Dragana Velikića, srbskega pisatelja, ki je pred tremi meseci v kraški jami prejel glavno nagrado mednarodnega literarnega festivala Vilenica. V Pulju, kjer je odrasel, je v slavnostnem govoru pred Domom hrvaških veteranov poudaril, da vsako mesto sestavljajo tudi tisti, ki jih ni več, in stavbe, ki so jih zgradili, pa četudi več ne stojijo. “Potem ko izginejo žive priče, spomin ohranjajo knjige. Zato so knjige branitelji mest, trdnejši tudi od najtrdnejših zidov,” je dejal Velikić, ki je na glavnem sejemskem prizorišču, na odru Rdečega salona, predstavil ponatis svojega prvega romana Via Pula iz leta 1988 in novega Adresa (Naslov), v katerem z ljubeznijo in ostro kritičnostjo piše o domačem Beogradu.

Med letošnjimi sejemskimi gosti sta še dva vileniška nagrajenca: tržaški pisatelj Claudio Magris je predstavil zbirko kratkih zapisov, nekakšnih literarnih fotografij, v izvirniku naslovljenih Istantanee, v hrvaškem prevodu pa Časovito, medtem ko je njegov ukrajinski kolega Jurij Andruhovič Pulj obiskal ob hrvaškem izidu romana Leksikon intimnih mest.

Dragan Velikić

pisatelj

“Potem ko izginejo žive priče, spomin ohranjajo knjige. Zato so knjige branitelji mest, trdnejši tudi od najtrdnejših zidov.”

Proza, poezija, pank

Na sejmu tudi letos sodelujemo Slovenci. Jutri ob 18. uri bodo predstavili hrvaški prevod romana Angel pozabeMaje Haderlap z avstrijske Koroške, prejemnice nagrade Avstrijskega kulturnega foruma Zagreb, namenjeno promociji sodobne avstrijske književnosti in poimenovano po Albertu Goldsteinu, pokojnem hrvaškem založniku, uredniku in književniku.

Sinoči je Delov fotograf Jože Suhadolnik v mestni galeriji program Slovanski vrt odprl z razstavo Jutra v Rusiji. Na ogled so fotografije, posnete med ekspedicijo založbe Beletrina, ki je leta 2004 v Rusijo popeljala deset slovenskih književnikov in še fotografa.

Danes opoldne bo gostja cikla Pop-lektira, programa za najstnike, pesnica Anja Golob, ki na sejmu predstavlja hrvaški prevod svoje pesniške zbirke Didaskalije k dihanju. V četrtek ob 19. uri bo kantavtor Vlado Kreslin v Rdečem salonu predstavil hrvaški prevod svoje knjige Zakartana ura.

Na sejmu se bodo poklonili tudi puljskemu bendu, eni najvplivnejših pankrokerskih skupin nekdanje Jugoslavije: v sredo ob 21. uri bodo v galeriji Makina odprli razstavo KUD Idijoti na ovitkih albumov, v soboto ob 21. uri pa bodo na sejmu premierno predvajali dokumentarni film o pokojnem pevcu - režiser Andrej Korovljev ga je zgovorno naslovil Tusta. Uro pred premiero bo v Rdečem salonu pogovor o Tusti in Idijotih.

Istanbul v Pulju

Najodmevnejši gost se v Pulj vrača po 15 letih. Orhan Pamuk je leta 2004 na sejmu dejal, da ga moti zahodnjaško poudarjanje njegovega turškega porekla, obenem pa ga imajo doma zaradi uspeha na zahodu za nekakšnega vohuna, ki na tujem pere umazano družinsko perilo. Dve leti za svojim prejšnjim gostovanjem na puljskem sejmu je Pamuk dobil Nobelovo nagrado za književnost; v utemeljitvi so med drugim zapisali, da je “v iskanju melanholične duše svojega rojstnega mesta iznašel nove simbole za spopad in preplet kultur”. V svetovno književnost se je Orhan Pamuk zapisal z romani Bela trdnjava, Črna knjiga, Novo življenje (najhitreje prodajana knjiga v turški zgodovini), Druge barve, Ime mi je rdeča, Sneg ...

67-letni nobelovec na puljski sejem tokrat prihaja ob izidu hrvaškega prevoda svoje knjige Istanbul na fotografijah: mesto, spomini, “intimnega in panoramskega portreta” pisateljevega rodnega mesta. V petek ob 20. uri bo Pamuk nastopil v Rdečem salonu, ob njem pa še Miljenko Jergović, Ekrem Čaušević in Vladislav Bajac, v soboto ob 12.30 bodo na istem prizorišču ob pisatelju njegovi prevajalci Christoph K. Neumann, Petr Kučera, Ekrem Čaušević in Alena Ćatović, v nedeljo pa bo Pamuku mogoče prisluhniti še v ciklu Zajtrk z avtorjem - z gosti se vsak dan dopoldne za mizo kavarne Mozart v Domu hrvaških veteranov pogovarja ddr. Aljoša Pužar, sicer profesor na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

V nedeljo ob 18. uri bodo v Rdečem salonu predstavili še zbornik ob jubileju obmejnega in čezmejnega Foruma Tomizza, ki že v naslovu nosi 20 let poguma; sodelovali bodo Milan Rakovac, Neven Ušumović, Irena Urbič, Maja Briski in Aljoša Pužar.

Ob 19.30 bo sejem sklenila podelitev nagrad.  


Najbolj brano