Športni center Hit še pet let na voljo športnikom

Župana novogoriške in šempetrske občine, potencialni kupec in predsednik Hitove uprave so včeraj predstavili možnost za ohranitev Športnega centra Hit. Najverjetnejši kupec, Marino Furlan, predsednik družbe Intra Lighting, je obljubil, da bo ŠCH, če pride do prodaje, kar morajo potrditi še Hitovi nadzorniki, še pet let na voljo uporabnikom.

Marino Furlan, Tomaž Repinc, Klemen Miklavič in Milan Turk (z 
leve) so  predstavili možnosti za ohranitev Športnega centra Hit. Foto: Nace Novak
Marino Furlan, Tomaž Repinc, Klemen Miklavič in Milan Turk (z leve) so predstavili možnosti za ohranitev Športnega centra Hit. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Predvidena prodaja kompleksa nekdanje tovarne Cimos, v okviru katerega je tudi Športni center Hit, je dvignila na noge športnike in društva, ki ga uporabljajo, saj takega centra ni daleč naokoli. Hit omenjeno premoženje skupaj s kompleksom nekdanje tovarno ABK prodaja, ker ga ne potrebuje za svojo osnovno dejavnost.

“Stopili smo v partnerski razgovor z vsemi vpletenimi. Šport je v javnem interesu. Dvorana je regijskega pomena. Neodgovorno bi bilo, če ne bi iskali rešitev,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič in dodaja, da pričakuje v tej zadevi vsaj sodelovanje šestih goriških občin, če ne širše podpore, glavno vlogo pri tem pa bo imela Občina Šempeter-Vrtojba, saj se ŠCH nahaja na njem območju.

Miklavič je omenil tudi, da bo potrebnega še nekaj časa, da pravne službe raziščejo zakonske podlage o možnostih za najem ali nakup omenjenih športnih kapacitet, rešitev pa zahteva tudi politično podporo. Kar zadeva upravljanje, pa je omenil možnost javno-zasebnega partnerstva.

ŠCH lahko ohranijo, ne bodo pa upravitelji

Župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk je povedal, da si želijo ohraniti športne programe v ŠCH in da bi bila najboljša rešitev nakup, česar pa občina sama ne zmore. Povedal je tudi, da je omenjeno območje dolgoročno namenjeno za razvoj industrije, zato tudi pozdravlja širitev družbe Intra Lighting na tistem območju.

Kot je pojasnil Marino Furlan, predsednik družbe Intra Lighting, pred časom tudi predsednik Hitovega nadzornega sveta, so se za prijavo na razpis odločili, ker se morajo širiti, saj bodo prišli naslednje leto na trg s štirinajstimi novimi programi, in bodo tudi še zaposlovali, na zemljišču, ki ga imajo poleg upravne stavbe in skladišča v Šempetru, kjer bi tudi lahko gradili, pa že deset mesecev čakajo na soglasje agencije za okolje in ne morejo več čakati.

“Dolgoročno prostore športnega centra potrebujemo, na kratek rok pa ne,” je pojasnil in javno obljubil, da bo lahko ŠCH z izjemo teniških igrišč, ki jih žal ne bo mogoče obdržati, še pet let na voljo uporabnikom, pa čeprav se s tem omejujejo. Poudaril pa je, da s športnim delom ne nameravajo upravljati.

Zavezal se je tudi, da bodo v primeru prodaje ta del naprej prodali pod enakimi pogoji, kot bodo veljali zanje ob nakupu. Njihova ponudba za Cimos znaša 5,8 milijona evrov skupaj z DDV. Furlan je zavrnil govorice, da naj bi podjetje do tega premoženja prišlo poceni, saj so morali kar nekajkrat zvišati ceno.

Hit ne prodaja, ker bi bil v rdečih številkah

“Hit prodaja komplekse v Občini Šempeter-Vrtojba, ker vidi v tem poslovno priložnost. Družba ne posluje negativno, ni v rdečih številkah. V prvih desetih mesecih letošnjega leta smo imeli preko štiri milijone evrov poslovnega izida. Letos smo se razdolžili za osem milijonov evrov,” je povedal Tomaž Repinc, predsednik Hitove uprave in še enkrat poudaril, da je območje nekdanjih tovarn Cimos in ABK industrijsko in ne turistično območje.

“Uprava je predlagala, da se to proda družbi Intra Lighting. Nadzorni svet pa bo danes odločil, ali se te nepremičnine proda ali ne,” je še povedal in dodal, da bi kupnina za oba kompleksa, saj imajo ponudbe tudi za ABK, skupaj znašala okrog devet milijonov evrov, ta denar pa bi namenili za novo tehnologijo in posodobitev v igralniško-zabaviščnih centrih Perla in Park.

Zadnjo besedo imajo nadzorniki

“Še vedno menimo, da to ni v redu in bi bilo treba to prodajo preprečiti,” je menil predsednik Športne zveze Nova Gorica Miran Müllner, ki se je tudi udeležil novinarske konference.

“Upamo, da bodo občinarji res dobili neko rešitev, da ne bomo čez pet let spet na isti točki,” pa pravi Nives Černe iz civilne iniciative proti prodaji.

Pogoj za prodajo je zelena luč Hitovih nadzornikov, ki so se včeraj sestali na seji. Do oddaje v tisk pa njihova odločitev še ni bila znana.


Najbolj brano