Vrata bo odprlo tudi 13 primorskih podjetij

Konec novembra se obeta že četrti dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva. Namenjen je spoznavanju poklicev v delovnem okolju, kjer se ti dejansko opravljajo. Svoja vrata bo odprlo več kot sto podjetij, med njimi tudi 13 primorskih.

 Tudi gradbena podjetja želijo svoje dejavnost predstaviti vsem, ki 
jih zanima poklici, kot so strojni ali gradbeni tehnik in  inženir.  Foto: STA
Tudi gradbena podjetja želijo svoje dejavnost predstaviti vsem, ki jih zanima poklici, kot so strojni ali gradbeni tehnik in inženir.  Foto: STA

SLOVENIJA > Več kot 100 podjetij iz različnih panog po vsej Sloveniji bo 28. novembra hkrati odprlo svoja vrata v popoldanskem času, da se lahko obiskov v podjetjih udeležijo tudi starši in drugi odrasli, ki so v dopoldanskem času v službah, mladi pa v šolah.

Od Bovca do Kopra

Na povabilo se je odzvalo tudi 13 primorskih podjetij. To so ITW iz Poljubinja, Hit, Vitanest in Gostol Gopan iz Nove Gorice, TKK iz Srpenice, Makro 5 Gradnje in Nova Olimpija iz Kopra, podjetji Mahle iz Šempetra in Bovca, Tik iz Kobarida, Eta iz Cerknega, Unikatti iz Postojne in Editor iz Solkana.

Delovna-učna izkušnja v Nemčiji

Mladi, stari od 18 do 35 let, ki so brezposelni, se ne izobražujejo in ne usposabljajo, se bodo lahko na začetku prihodnjega leta udeležili polletnega programa, ki zajema tudi dvomesečno delovno-učno izkušnjo pri delodajalcih v Nemčiji, da bi pridobili nova znanja in veščine ter si tako izboljšali zaposlitvene možnosti. Zavod za zaposlovanje je objavil vabilo za vključitev v delovno-učno izkušnjo v okviru nacionalne sheme mobilnosti. Izbrali bodo dve skupini po 20 do 24 udeležencev, začetek aktivnosti je predviden 6. januarja 2020, prijave pa sprejemajo do 26. novembra.

“Kadra, kot ga potrebuje naše podjetje, na trgu vedno primanjkuje, zato smo odprti za nove poti približevanja. Pri nas ob koncih tedna občasno delajo dijaki, imeli smo imeli kar nekaj študentov; šest, sedem fantov je ostalo in so zdaj zaposleni pri nas,” pravi Patricija Horvat Peterka, vodja kadrovske službe v podjetju Makro 5 gradnje iz Kopra, kjer si v prihodnosti želijo sodelovanja s strojnimi tehniki in inženirji, pa z gradbenimi tehniki in inženirji. “Ena možnost je štipendiranje, druga je pripravništvo, tretja pa, da si kader vzgojimo sami,” pravi Rajko Žigante, direktor tega gradbenega podjetja.

Pobudnik tega dogodka je Gospodarska zbornica Slovenije, ki je k sodelovanju pritegnila tudi zavod za zaposlovanje in zavod za šolstvo. V preteklih treh letih se je obiskov podjetij udeležilo več kot 5000 obiskovalcev in 98 odstotkov vseh, ki je odgovorilo na anketo, je potrdilo, da bi se takega dogodka ponovno udeležilo.

5000

obiskovalcev se je v minulih treh letih udeležilo obiskov podjetij

Za lažje odločanje

Tak način spoznavanja poklicev in izobraževalnih programov ponuja obiskovalcem vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo za lažje poklicno odločanje oziroma za izbiro nadaljnjega izobraževanja ali se odločajo za spremembo poklica. Zato podjetja vabijo učence in starše, srednješolce in študente ter vse iskalce zaposlitve, ki iščejo nov izziv, da jih obiščejo. Tako lahko prepoznajo svoj poklicni interes in potencial, kar jim bo v pomoč pri nadaljnjih odločitvah za izobraževanje in razvoj kariere.


Najbolj brano