Primorci so kralji ovinkov

Idrijčan Rok Turk (hyundai i20 R5) je s sovoznico Blanko Kacin včeraj v rodnem mestu z zmago v zadnjem reliju sezone državnega prvenstva le še potrdil svoj tretji zaporedni naslov prvaka, zmagal pa je tudi v srednjeevropski konkurenci.

Rok Turk in Blanka Kacin sta se veselila zmage v domači in 
srednjeevropski konkurenci.  Foto: Igor Mušič
Rok Turk in Blanka Kacin sta se veselila zmage v domači in srednjeevropski konkurenci.  Foto: Igor Mušič

IDRIJA > V soboto in nedeljo so na cestah v okolici Idrije še zadnjič cvilile pnevmatike dirkačev, ki so se letos borili za točke državnega prvenstva (DP). Konkurenca 63 posadk je bila okrepljena tudi z nekaj tujci z vrhunskimi avtomobili razreda R5, saj je dirka štela tudi za točke srednjeevropske cone mednarodne avtomobilistične zveze.

Čeprav je imel Rok Turk zmagovalni pokal za sezono že zagotovljen, je pred domačim občinstvom pošteno stopil na plin. Že prvi dan je dobil vse tri hitrostne preizkušnje v okolici Idrije in Žirov, v enakem slogu pa je včeraj opravil s preostalimi šestimi na območju med Godovičem, Gorami, Dolami in Ledinami. S skupno zmago je osvojil tudi pokal srednjeevropske cone za letošnjo sezono.

V skladu s pričakovanji sta prestižni boj za vrh DP bili obe idrijski posadki večkratnih državnih prvakov. Tokrat je bil v vlogi izzivalca veteran, šestkratni prvak Darko Peljhan s sovoznikom Matejem Čarom in s štirikolesno gnanim volkswagnovim polom proto. Na koncu je bil Turk vendarle hitrejši od njega za skoraj tri minute, vmes pa se je v skupni seštevek vrinil še Nemec Albert von Thurn und Taxis (škoda fabia R5 evo), ki je zaostal minuto in 25 sekund. Peljhan se je na koncu veselil tako drugega mesta na dirki v slovenski konkurenci kot pokala za drugo mesto ob koncu letošnje sezone DP v generalni razvrstitvi.

Turkov hyundai i20 R5 je deloval brezhibno, posadka pa je prav tako odlično opravila svoje delo. Novi - stari prvak je vodil celotno dirko. Za Peljhana je bil lep uspeh, da je skupno prehitel Madžara Janosa Puskadija, ki je vozil precej boljši avtomobil (enako škodo kot Nemec).

V skupnem seštevku so med deseterico končali še štirje slovenski dirkači. Kar trije najvišje uvrščeni izmed njih so Primorci. Šesti je bil Martin Mlinar (peugeot 208 R2), sedmi Martin Štucin (renault clio R3 maxi), osmi pa Janko Čebron (mitsubishi evo IX),

V letošnji sezoni je Turk zmagal na štirih od sedmih relijev, ki so šteli za točkovanje slovenskega prvenstva: slavil je v Vipavi, na reliju Ina Delta na Hrvaškem, v Železnikih in v Idriji. Dve zmagi v slovenskem prvenstvu ima Boštjan Avbelj (Nova Gorica in Velenje). Poreški reli je v konkurenci DP dobil Italijan Claudio de Cecco, ki nastopa s slovensko licenco. Tako njega kot Avblja v Idrijo ni bilo. Rok Turk je z letošnjim naslovom prvaka zbirko zaokrožil na tri lovorike, saj je bil najboljši v Sloveniji že v letih 2017 in 2018. Rekorder v samostojni Sloveniji ostaja Darko Peljhan, ki je šampanjec odpiral šestkrat - nazadnje pred štirimi leti.

Štirikrat je slavil še en Idrijčan, Aleks Humar. Tokrat je domačo dirko izpustil. Primorci so prejeli še številna odličja za dosežke v posameznih kategorijah, pokal yugo pa povsem obvladujejo.


Najbolj brano