Primorski dvoboj na daljavo

Kdo se lahko še vmeša v dvoboj Gorice in Kopra za vrnitev v prvo slovensko nogometno ligo? To je glavno vprašanje, potem ko sta favorizirana primorska drugoligaša po 13. krogu zasedla vrh lestvice.

Novogoričani (v modro-belih dresih) bodo danes gostili Nafto, k Bricem v Vipolže  pa jutri pridejo Brežičani. Foto: Luka Carlevaris
Novogoričani (v modro-belih dresih) bodo danes gostili Nafto, k Bricem v Vipolže pa jutri pridejo Brežičani. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA Do konca prvenstva v drugi SNL je resda še 17 tekem, a na dlani je, da bo Novogoričanom in Koprčanom težko kdo kos na daljše proge. Novogoričani so nanizali šest zmag, Koprčani pa so še edini neporaženi. Najbližji zasledovalci Radomljani za (primorskim) vrhom zaostajajo dve točki. Edina poraza pa so zabeležili prav proti Novogoričanom in Koprčanom. Preostali potencialno nevarnejši tekmeci že zaostajajo sedem točk ali več. Prvenstvo se praviloma dobiva ali izgublja na majhnih tekmah, tudi drugoligaško. Razlika med prvim in drugim mestom pa je vendarle očitna. Le zmagovalcu bo z uvrstitvijo v prvo ligo pripadla glavna nagrada, podprvaka pa čakajo vselej negotove kvalifikacije s predzadnjim iz prve SNL.

V boju za napredovanje utegneta biti vsaka točka, še bolj pa zmaga, pomembni. Jesenski del bo dolg, na sporedu je še šest krogov, v predzadnjem pa bosta Koper in Gorica na Bonifiki odigrala še drugo in zadnjo medsebojno tekmo v tej sezoni. Dotlej ju čaka še nekaj kočljivih obračunov. Že današnji 14. krog bi lahko nekoliko premešal karte pri vrhu. Novogoričanom je šlo v zadnjem mesecu marsikaj na roko. Tudi od hitrega slovesa v pokalnem tekmovanju bi lahko imeli posredno korist. Po zmagi z Radomljami so se ta teden v miru pripravljali na naslednji prvenstveni obračun. Za razliko od Koprčanov in Lendavčanov.

Dvoboj vodilnih

V današnjem 10. krogu tretje SNL zahod bo največ oči uprtih v Ajdovščino, kjer bo obračun vodilnih ekip. Svoboda bo proti Primorju branila primat in neporaženost. Drugi obračun na Primorskem bo v Mirnu, kjer se bo domačim gledalcem v dvoboju proti kranjski Savi predstavil novi trener Adrie Simon Živec.

Prav igriva Nafta, ki je po prvenstveni poti pustila že nepričakovano veliko točk, bo nocoj gostovala pod žarometi novogoriškega športnega parka. Zanimivo bo videti tudi, kako bodo pokalno sredo predelali Koprčani. Po mariborskem skalpu so povezali dva remija, danes pa jih na Koroškem čaka trda in telesno zahtevna tekma proti Fužinarju. Nič lažje delo pa ni pred Radomljami, kjer bodo gostovali Biljenci. Nenazadnje gre za tretji obračun z zgornjega dela lestvice v tem krogu. Izbranci Sandija Valentinčiča pa so s petim mestom najprijetnejše presenečenje sezone.

Z zaporednima zmagama so iz nemirnih vod izplavali Dekančani. Tudi brez kaznovanega napadalca Antonia Lukanovića bodo doma poskušali narediti še en korak proti sredini lestvice. Dravograd se zdi tekmec po meri. Tudi Vladu Badžimu bi se vsekakor prilegla prva zmaga na klopi Brd. Brez kaznovanega Marka Rojca jo bo lovil na edini jutrišnji tekmi v Vipolžah, kjer bodo gostovali zadnjeuvrščeni Brežičani.


Najbolj brano