Važno je, da so na terenu

Center za krepitev zdravja Ajdovščina je s soorganizatorji pripravilo že tradicionalni dan zdravja. Obisk potrjuje, da so ljudje dobro sprejeli preventivne programe na terenu.

Dan zdravja na enem mestu ponuja številne koristne napotke.  Foto: Alenka Tratnik
Dan zdravja na enem mestu ponuja številne koristne napotke.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Telovadba za vse, meritve holesterola, krvnega sladkorja in tlaka, gležensjkega indeksa, kostne mase, snemanje EKG, temeljni postopki oživljanja, različne delavnice in testiranja so le nekatere od dejavnosti, ki jih Center za krepitev zdravja Ajdovščina občanom ponudi v okviru tradicionalnega dneva zdravja. Dogodek se je med ljudmi v ajdovski in vipavski občini, kjer prireditev organizirajo spomladi, dobro prijel.

Po besedah vodje Alenke Černe obisk dokazuje, da so tudi sicer dejavnosti centra za krepitev zdravja, ki se je decembra lani preselil v nove prostore, med ljudmi prepoznani. “Pomembno je, da smo na terenu. Delavnice izvajamo po krajevnih skupnostih, v tem času še posebej na temo Rožnatega oktobra in boja proti raku na dojkah, vabijo nas v podjetja, sodelujemo na javnih prireditvah. Imamo veliko programov in razvijamo nove, ključen pa je interdisciplinarni pristop, saj imamo v šestčlanski ekipi strokovnjake z različnih področij,” je povedala sogovornica.

S sistemsko urejenim financiranjem programa centrov za krepitev zdravja si tudi Ajdovci v prihodnjem letu obetajo kadrovsko okrepitev ekipe. “Potrebe na terenu so velike, zlasti na področju skrbi za duševno zdravje, kjer opažamo velik porast težav pri otrocih, ljudje prihajajo po nasvete o zdravem življenjskem slogu, gibanju, prehrani, dobro obiskane so različne sprostitvene delavnice,” je še povedala Alenka Černe.


Najbolj brano