Festival o kraški hiši in vrtu

S predavanjem o aktualnih vprašanjih prenove arhitekturne dediščine in z odprtjem razstave o prenovi stavbne dediščine na Krasu bodo v petek ob 18. uri v Parku Škocjanske jame začeli Festival kraška gmajna, ki bo po različnih krajih na Krasu in poln pestrih vsebin trajal ves mesec.

Osrednja tema tokratne jesenske izdaje Festivala sta kraška hiša in 
kraški vrt. Foto: Lea Kalc Furlanič
Osrednja tema tokratne jesenske izdaje Festivala sta kraška hiša in kraški vrt. Foto: Lea Kalc Furlanič

KRAS, MATAVUN > Osrednjo pozornost v jesenskemu delu Festivala kraška gmajna bodo posvetili kraški hiši in vrtu, zato ga bodo odprli arhitekti. V dveh srečanjih, naslovljenih Ex-cathedra arhitektov Matavun 2019, bodo v Promocijsko kongresnem centru Pr'Nanetovih v Matavunu naslovili nekaj aktualnih vprašanj prenove arhitekturne dediščine. V petek ob 18. uri bo o tem predavala konservatorka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici Eda Belingar, v soboto popoldne pa prof. dr. Peter Fister, arhitekt Ira Zorko, doc. dr. Ljubo Lah in arhitekt Janko Rožič. Odprli bodo tudi fotografsko razstavo o prenovi stavbne dediščine na Krasu.

Ponudba kraške gmajne je v vseh letnih časih izjemna, zato je festival sestavljen iz sklopov, ki sledijo ritmu narave. Tako bo naslednja sobota, 6. oktobra, namenjena gobam. Po nabiranju v Parku Škocjanske jame jih bodo skupaj z izkušenim gobarjem mag. Gabrijelom Seljakom določili in razstavili, nazadnje pa iz njih s kuharskim mojstrom Rihardom Bašo pripravili okusne jedi. Kako urejati vrtove ob svojih domovanjih, da bodo prijazni tudi divjim živalim in rastlinam, pa bo tema nedelje, 6. oktobra.

Do konca oktobra se bo nato zvrstila še vrsta dogodkov. V Štanjelu bodo med drugim obeležili pol stoletja Kraške hiše in pretresli potencial Ferrarijevega vrta, v Lipici udeležence popeljali po kamniti dediščini v zgodovinskem jedru, v Dutovljah bodo pripravili čajanko z zgodbami in spomini s kraških gmajn in borjačev, festivalsko jesen pa bo zaključil voden ogled Botaničnega vrta v Sežani.


Najbolj brano