Za nekatere dan dodatnega plačanega dopusta, za druge ne

Danes bo v šolske klopi sedlo približno 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od teh 20.840 prvič. Prvošolce bodo v šolo pospremili večinoma starši. Nekateri imajo za to priznan dodaten dan plačanega dopusta, drugi ne. Preverili smo, kako je to urejeno v nekaterih primorskih podjetjih.

Vedno več  delodajalcev  se zaveda pomena prvega šolskega dne in 
staršem priznajo  dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo 
prvošolca.   Foto: Bor Slana/STA
Vedno več delodajalcev se zaveda pomena prvega šolskega dne in staršem priznajo dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca.  Foto: Bor Slana/STA

PRIMORSKA > Različna obravnava zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju v zvezi z vprašanjem dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo je sprožila politične pobude za spremembe zakona o delovnih razmerjih. Predloga, po katerih bi bili do dopusta na ta dan upravičeni vsi, tudi zaposleni v gospodarstvu, so podali v SD in Levici.

Praksa v podjetjih glede spremstva prvošolcev je namreč različna, tudi na Primorskem.

Zavedajo se pomena prvega šolskega dne

“Prihod v prvi razred je enako vznemirljiv za otroka kot za starše. Tega se zavedamo in zato smo vsem zaposlenim, ki imajo prvošolčka, dodali en dan plačanega dopusta. Letos je med nami sedem prvošolčkov,” je povedala Petra Šinigoj, generalna direktorica podjetja Saop, ki je že leta 2012 prejelo certifikat družini prijaznega podjetja. Tudi Hoteli Bernardin kot imetnik polnega tovrstnega certifikata zaposlenim omogočijo dodaten dan dopusta za spremstvo otroka. Letos imajo 14 prvošolčkov.

“To je dan, ko grejo skupaj z otroki ponovno v prvi razred tudi starši. Je tako pomemben dan, da starši zanj porabijo dan svojega dopusta. V Atlantic Grupi to vemo. Zato smo staršem prvošolcev ta prosti dan podarili,” pravijo v Atlantic Grupi. Letos imajo zaposleni v izolski tovarni osem prvošolcev, skupaj pa jih je 20.

Tudi Postojnska jama, ki ima certifikat Družini prijazno podjetje, staršem omogočajo plačan prosti dan za prvi šolski dan prvošolčkov. Do dodatnega prostega dne za prvi šolski dan so upravičeni starši otrok v 1., 2. in 3. razredu osnovne šole. “Ne predstavljamo si, da tega ne bi omogočali. Podjetje je uspešno samo toliko, kolikor se njegovi zaposleni čutijo uspešne,” pravijo v Postojnski jami. Poudarjajo, da je prvi šolski dan zelo pomemben korak za družine, podjetje pa to spoštuje. Letos je vseh upravičencev 23, od teh je 17 staršev prvošolcev.

Porabijo dan dopusta ali presežek ur

“V podjetju Intra Lighting omogočamo staršem prvošolcev, da na prvi šolski dan pospremijo svoje otroke v šolo. Izostanek z dela pokrijejo s koriščenjem dopusta ali presežkom ur,” pa so pojasnili v družbi Intra Lighting.

Tudi v banki Intesa Sanpaolo omenjene ugodnosti nimajo, se pa zavedajo, da je ohranjanje ravnovesja med zasebnim in poslovnim življenjem strateškega pomena za vsako organizacijo. Zato bodo obravnavali možnost, da staršem za ta namen omogočijo plačan prosti dan.


Najbolj brano