Od traktorjev do multikultivatorjev

Na petem, letos že tradicionalnem traktor zboru v Zabičah se je minulo soboto pripeljalo več kot sto ljubiteljev traktorjev in druge kmetijske mehanizacije.

Traktorji so se v dolgi koloni odpeljali na panoramsko vožnjo od 
Zabič do Trpčan. Foto: Petra Jenko
Traktorji so se v dolgi koloni odpeljali na panoramsko vožnjo od Zabič do Trpčan. Foto: Petra Jenko

ZABIČE > Prireditev, ki je združila celotno Kočanijo, je močno prerasla prvotna pričakovanja mladih organizatorjev, ki so z odzivom nadvse zadovoljni.

Dogodek, ki ga organizira Mladinski klub Gotnik Zabiče, v Kočanijo vsako leto pritegne večje število ljubiteljev traktorjev in drugih kmetijskih strojev. Ideja za organizacijo zbora se je porodila trem mladim. “Z dvema kolegoma smo sedeli v gostilni in se pogovarjali o zboru traktorjev, ki ga že nekaj let pripravljajo v Dolenji Trebuši. Rekli smo si, zakaj ga ne bi naredili tudi mi. In smo ga,” razlaga eden od pobudnikov in organizatorjev zbora Leon Goropečnik.

Prvo leto so našteli približno 30 udeležencev, letos pa so že presegli število sto. “Večina jih je z Bistriškega, nekaj pa se jih je pripeljalo tudi z Goriškega, Famelj pri Divači in drugih krajev. Upam, da nas bo naslednje leto še več,” je bil z obiskom traktoriade zadovoljen Goropečnik.

Lastniki in vozniki sodobnih in tudi starejših traktorjev, motokultivatorjev in drugih kmetijskih strojev na kolesih so se na Mlaki pri Zabičah zbrali že v zgodnjih popoldanskih urah. Pozornost obiskovalcev so še posebej pritegnili tisti z domiselno okrašenimi vozovi. Najprej je traktorje in njihove voznike blagoslovil podgrajski župnik Peter Pipan, zatem pa so se v dolgi vrsti odpeljali na panoramsko vožnjo po vseh štirih vaseh Kočanije: od Zabič do Podgraj, Kuteževega in Trpčan.

Tako kot vsako leto je prireditev popestrilo tekmovanje v kuhanju golaža, v katerem se je pomerilo enajst ekip. Na ogled je bila tudi sodobna kmetijska mehanizacija. Za obiskovalce so pripravili razne spretnostne igre, za zabavo pa je poskrbel ansambel Snežnik.


Najbolj brano