Adrenalinski spektakel v Pivko pritegnil več kot 6000 obiskovalcev

Adrenalinski spektakel v ekstremnih vožnjah tovornjakov Europa truck-trial, ob katerem je gledalcem večkrat zastajal dih, je minuli konec tedna v Park vojaške zgodovine v Pivki privabil več kot šest tisoč obiskovalcev.

 Foto: Katja Kirn Vodopivec
Foto: Katja Kirn Vodopivec

PIVKA > Ob 30. obletnici delovanja je Europa truck-trial, evropsko tekmovanje v spretnostni vožnji komercialnih tovornjakov s pogonom na vsa kolesa po izjemno zahtevnem terenu, letos prvič gostovalo v Sloveniji. Za lokacijo so izbrali Park vojaške zgodovine v Pivki. Obisk in zanimanje za dogodek pa sta presegla pričakovanja organizatorjev, ki upajo, da bo dogodek postal tradicionalen.

“Gre za šport, ki je v Sloveniji še nepoznan. Obiskovalcem Parka vojaške zgodovine smo želeli ponuditi nekaj novega tudi z evropskega vidika. Ta dogodek se je izkazal kot odlična popestritev rednega muzejskega programa in dodatna ponudba na vrhuncu turistične sezone, ki je v park privabila ne samo športne navdušence, ampak tudi družine, med katerimi je bilo veliko tujih gostov,” je povedal strokovni vodja Parka Boštjan Kurent.

25 ekip v štirih kategorijah

Tekmovanje, ki se ga je v Sloveniji udeležilo 25 ekip, poteka v štirih kategorijah: 2-osna, 3-osna in 4-osna vozila ter prototipi. Vsaka od ekip je morala v dveh dneh uspešno prestati vožnje na šestih poligonih z izjemno zahtevnim terenom. “V tem tekmovanju čas, v katerem tovornjak prevozi določen del proge, ne igra pomembne vloge. Najpomembneje je, da premaga ekstremne razmere na progi brez napak. Da mu to uspe, se mora približati mejam mogočega in jih včasih celo preseči,” so pojasnili organizatorji.

Letno priredijo šest tekmovanj po različnih evropskih mestih. Letos so prireditve bile že v Belgiji, Franciji, Nemčiji in Avstriji. Po slovenski postojanki se bo sezona septembra zaključila v Nemčiji.

Delo voznika tovornjaka je zelo odgovorno

V sklopu tekmovanja je podjetje Man, ki je v Evropi vodilno v proizvodnji tovornih vozil, v okviru turneje Man traction za gledalce pripravilo tudi poseben poligon, na katerem so se v spremstvu inštruktorjev lahko tudi sami preizkusili v vožnji tovornjaka in spoznali najsodobnejšo tehnologijo. “Transportni sektor v Sloveniji ni dovolj cenjen. Poklic šoferja je še vedno neupravičeno povezan z nekim stereotipom manjvrednosti, poklicnih voznikov pa močno primanjkuje. Javnosti zato želimo pokazati, da je delo voznika tovornjaka zelo odgovorno in da zahteva veliko znanja,” je povedala Tanja Činč iz podjetja Man Truck & Bus Slovenija.


Najbolj brano