Francoski župani zahtevajo odstranitev medvedov s Pirenejev

Približno sto županov in drugi predstavniki lokalnih oblasti iz mest na francoski strani Pirenejev je včeraj na protestih zahtevalo odstranitev vseh medvedov. Trdijo, da je ponovna naselitev teh zveri, med njimi dveh medvedov iz Slovenije, ogrozila preživetje tamkajšnjih pastirjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 Foto: Silva Križman
Foto: Silva Križman

TOULOUSE > “Tu ni več prostora za medvede,” je dejal eden od udeležencev protesta.

Pastirji in kmetje so v sporu z vlado, vse odkar je ta lani oktobra iz Slovenije pripeljala še dva medveda. Na območju Pirenejev so sicer začeli s ponovnim naseljevanjem medvedov pred približno 20 leti, ko je ta zver zaradi lova skoraj izginila.

Trenutno v gorovju, ki razmejuje Francijo in Španijo, živi približno 50 medvedov, največ v regiji Ariege.

Okoljevarstveniki trdijo, da so živali ključnega pomena pri ohranjanju krhkega ekosistema. Lokalni kmetje pa poročajo o številnih napadih na njihove črede, vladne kompenzacija pa ne pokrijejo hude finančne izgube.

Glede na podatke oblasti so kmetje letos vložili že 214 odškodninskih vlog, lani v enakem obdobju so jih zabeležili 167. Ubitih je bilo 640 ovac, večina jih je poginila, ko so v begu pred medvedi padle v prepade.

Kmete je med drugim razjezil predlog vlade v Parizu, naj ponoči zapirajo svoje črede, saj bo to po njihovi oceni uničilo tradicijo poletnih paš na planinah. Oblasti so sicer povišale odškodnino za ubite živali in obljubile, da bodo zaustavile nadaljnjo uvajanje teh zveri na območju, razen v primeru, če bo kakega medveda ubil lovec.


Najbolj brano