Osvežitev v Bohinju

Ob Bohinjskem jezeru je te dni kot ob morju. Plaže so polne kopalcev, na vodi je videti številne supe, čolne in kanuje, pa tudi kakšnega napihljivega rožnatega plamenca. A kljub množici turistov, ki oblegajo naše največje stalno in naravno jezero, je ob vodi še vedno moč najti mirne (in senčne!) kotičke.

Bohinjsko jezero nudi v teh vročih poletnih dneh prijetno osvežitev v objemu gora. Foto: Petra Vidrih
Bohinjsko jezero nudi v teh vročih poletnih dneh prijetno osvežitev v objemu gora. Foto: Petra Vidrih

28 stopinj Cezija, kolikor so te dni namerili slovenskemu morju, je za marsikoga preveč. Bohinjsko jezero je zato s svojimi 23 stopinjami dobrodošla alternativa za prijetno čofotanje v vodi. Do Bohinja sta tako iz Nove Gorice kot iz Kopra dobri dve uri vožnje. No, če na cesti ni pretirane gneče, sicer se potovalni čas lahko krepko podaljša. A ni jih malo, ki pravijo, da osvežitev v jezeru sredi Gorenjske odtehta tudi mučno čakanje v kolonah med Lescami in Bledom. Iz Nove Gorice oziroma z Mosta na Soči se sicer do Bohinjske Bistrice lahko pripeljete tudi z avtovlakom. Ta vozi vsak dan, cena vozovnice za vozilo in voznika je 14 evrov, za sopotnika pa 2,58 evra (z Mosta na Soči) oziroma 5,80 evra (iz Nove Gorice).

Pred skokom v vodo pa je treba premagati še eno “oviro” - najti prosto parkirno mesto. Parkirišča v bližini jezera so na vrhuncu turistične sezone hitro polna, pa še cene parkiranja so precej zasoljene. V Ribčevem Lazu, denimo, je ura parkiranja kar tri evre, s tem da je parkiranje omejeno na dve uri. Zato v Občini Bohinj priporočajo, da obiskovalci pustijo avtomobile na ugodnih ali brezplačnih “Parkiraj in pelji” parkiriščih v Bohinjski Bistrici (parkirišči Kobla in Danica sta brezplačni), Srednji vasi (Senožeta) in Ribčevem Lazu (nasproti Hotela Kristal) ter se do jezera in drugih izhodišč (Ukanc, Planina Blato, Soriška Planina) zapeljejo z brezplačnim prevozom. Možnosti za uživanje v in ob Bohinjskem jezeru je veliko. V njem lahko plavate, se vozite s čolnom, surfom, supom, kajakom ali kanujem, privoščite si lahko panoramsko vožnjo s turistično ladjo ali pa samo sproščujoč sprehod ob njegovi obali ...


Najbolj brano