Od romske do kubanske

Osmi etno in jazz festival Glasbe sveta se bo v sredo ob 21. uri v amfiteatru gradu Kromberk nadaljeval s koncertom slovenske tamburaške skupine Šukar, ki je že vstopila v svoje jubilejno, 30. leto. Naslednji večer bo na istem odru nastopila kubanska zasedba Grupo Compay Segundo de Buena Vista Social Club.

Skupina Šukar, ki  z romsko glasbo že tri desetletja  poživlja tako domovino kakor tujino, prihaja na festival Glasbe sveta.
Skupina Šukar, ki z romsko glasbo že tri desetletja poživlja tako domovino kakor tujino, prihaja na festival Glasbe sveta.  

KROMBERK > Šukar, ustanovljen leta 1990, igra predvsem romsko glasbo iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. Slovi kot naša prva zasedba, ki je s tovrstno godbo seznanjala domačo javnost, obenem pa jo širila v tujini; leta 2001 je gostovala celo na Japonskem, nastopila pa je tudi z zvezdami, kot so Esma Redžepova, Šaban Bajramović in Gipsy Kings.

Prihaja nov album

Šukar, v katerem igrajo Igor Misdaris (vokal, bugarija), Nenad Ljubotina (brač, bisernica, violina, spremljevalni vokal), Matevž Lavrinc (brač, spremljevalni vokal), Peter Lozar (tamburaško čelo, spremljevalni vokal), Štefan Švagelj (kontrabas, spremljevalni vokal) in Žiga Šercer (tolkala), bo jeseni pri ZKP RTV Slovenije izdal nov studijski album, na spletni strani skupine napovedan kot TBA, kar seveda ni naslov, ampak kratica za “to be announced” - bo še sporočeno. “Naslova še nismo dorekli. Sicer pa bodo na novem albumu, ki bo izšel oktobra ali novembra, avtorske skladbe - tako melodije kakor besedila so naše delo,” pojasnjuje Igor Misdaris, ki živi v Kopru. Poleg njega na Primorskem živi še Štefan Švagelj, doma v Štanjelu.

Na letošnjem festivalu Glasbe sveta, pri katerem sodelujejo KUD Morgan, Goriški muzej in goriško društvo Controtempo, se bosta Šukarju pridružila gosta, ki sta pomembno zaznamovala njegov razvoj: Zoran Predin je Šukar imel ob sebi leta 1996, ko je posnel odmeven album Mentol bombon, na katerega je poleg naslovne uspešnice uvrstil več svojih starejših pesmi v novih, tamburaških preoblekah, denimo Tisoč modrobelih rožic, Zadnjo večerjo, Starega vojaka in Gate na glavo, medtem ko je Robert Pešut - Magnifico istega leta s skupino začel sodelovati kot producent njenega najuspešnejšega albuma Amaro dive.

Prihodnjo soboto bo Šukar nastopil še na koprski Rumeno-modri noči, vendar brez gostov.

Buena Vista Social Club

Večer zatem, v četrtek, se bo na istem odru pred gradom Kromberk razpočila bogata glasbena dediščina kubanske glasbe, najbolj znana iz Wendersovega kultnega filma Buena Vista Social Club, posnetega pred jubilejnimi 20 leti. Čeprav so ključni člani istoimenske skupine Compay Segundo, Rubén González in Ibrahim Ferrer že umrli, glasba še živi. Orkester, imenovan Grupo Compay Segundo de Buena Vista Social Club, vodi Compayev sin, danes 72-letni Salvador Repilado Labrada, ki obenem igra kontrabas in prepeva, zazvenijo pa še harmonika, klarinet, kitara, tolkala in druga glasbila.

Kljub koncertiranju po planetu skupina ohranja tradicijo nastopanja v Salonu 1930, danes imenovanem Salon Compay Segundo, umeščenem v sloviti hotel Nacional de La Habana, so zapisali v vabilu na koncert. Napovedujejo zabavo v ritmu zimzelenega repertoarja, ki ga sestavljajo klasike, kakršne so Macusa, Bilongo, Veinte Años, Las Flores de la Vida, Mi Calderito in Chan Chan.

Festival Glasbe sveta bo v torek, 6. avgusta, sklenila skupina Huun-Huur-Tu iz Tuve, avtonomne republike Ruske federacije.


Najbolj brano