Se bo Žakljeva vrnila?

Jutri se bo v češkem Brnu začelo štiridnevno evropsko prvenstvo gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu. Pot na vrh bo iskala tudi dvakratna evropska prvakinja, Primorka Tanja Žakelj.

Največ je na EP pričakovati od Primorke Tanje Žakelj (v modrem).  Foto: Igor Mušič
Največ je na EP pričakovati od Primorke Tanje Žakelj (v modrem).  Foto: Igor Mušič

BRNO > Prvenstvo, na katerem tekmuje 32 državnih reprezentanc, se bo začelo jutri s štafeto, ki jo bodo sestavljali Primorci Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing),Matevž Govekar in Jakob Klemenčič (oba MTB Črni Vrh nad Idrijo) ter Kamničan Rok Naglič (Calcit) in Domžalčanka Vita Movrin (Energija). V petek je na vrsti kros na izpadanje, ki bo minil brez Slovencev. V soboto se bodo pomerile mladinke, mladinci in mlajše članice, v nedeljo pa mlajši člani ter člani in elitna skupina članic.

Selektor slovenske reprezentance je glavni trener MTB kluba iz Črnega Vrha nad Idrijo Matjaž Budin. Največ pričakuje od dveh tekmovalcev, ki sta športno zrasla prav na črnovrških strminah. V ospredju je 31-letna dvakratna olimpijka Tanja Žakelj, ki je svoj drugi in obenem zadnji evropski naslov osvojila pred petimi leti. V zadnjih letih je bila v vse hujši konkurenci manj opazna, pred prvenstvom pa je s 16. mestom na tekmi svetovnega pokala v Franciji pokazala, da zna iz druge vrste še napasti elitno skupino. Znanilec novih časov v suši slovenskih vrhunskih moških uvrstitev je morda črnovrški mladinec Jakob Klemenčič.

Selektor Budin je cilje na Češkem strnil takole: “Upam, da bo Tanja dirko končala okoli desetega mesta. Forma se ji dviga, želim si, da bi jo v teh dneh še malo nadgradila. Klemenčič hitro napreduje. Na zadnji tekmi svetovnega pokala je bil s startno številko 55 na 24. mestu. Sposoben je uvrstitve okoli 15. mesta. “

V ženskem članskem krosu bo naslov branila Švicarka Jolanda Neff, ki bo skušala prikolesariti do svojega četrtega zlatega odličja na EP. Najnevarnejši tekmici ji bosta Poljakinja Maja Wloszczowska in Ukrajinka ter letošnja udeleženka dirke v Vrtojbi, Jana Belomojna.

Slovenski dres bodo na EP nosili še mladinci Tamara Homar (Energija Domžale), Blaž Žle (Calcit Kamnik) ter Ravenčan Teo Pečnik.


Najbolj brano