Obetavna posoška mladinca

Med reprezentančnim premorom na domačih tekmovališčih so najboljši slovenski atleti te dni aktivni v reprezentancah. V konkurenci najmlajših izstopata posoška atleta Andrej Skočir in Tobi Gaberšček. EP za starejše mladince bo minilo brez primorskega zastopstva.

Bovčan Tobi Gaberšček (Mass) je bil na Slovaškem drugi na 3000 
metrov.  Foto: Igor Mušič
Bovčan Tobi Gaberšček (Mass) je bil na Slovaškem drugi na 3000 metrov.  Foto: Igor Mušič

Reprezentančni tekmovalni premor v Sloveniji bo trajal do 24. julija, ko bo v Novem mestu peta tekma mednarodne lige Atletske zveze Slovenije. V švedskem Borasu se začenja evropsko prvenstvo za starejše mladince s 17 Slovenci, a brez Primorcev. V primorskih klubih je trenutno kakovostni vrh skoncentriran med mlajšimi mladinci in mlajšimi člani.

Na EP tudi odličja?

Na Švedskem je pričakovati štiri finalne nastope, kjer bi se Slovenci lahko vključili v boj za odličja. To velja za specialistko za troskok, Celjanko Evo Pepelnak (Kladivar), ki je bila na svetovnem prvenstvu za to starostno kategorijo že četrta. Tekač na 110 metrov z ovirami ljubljanskega AD Mass Filip Jakob Demšar odhaja na Švedsko s svežim državnim mladinskim rekordom (13,72). Njegov klubski kolega Gregor Grahovac je bil na svojem prejšnjem velikem tekmovanju, na SP za mlajše mladince, edini evropski finalist teka na 400 metrov in je z izidom 47,34 državni mladinski rekorder. Ljubljanska skakalka v višino Lia Apostolovski je s pred kratkim preskočenimi 186 centimetri tudi kandidatka za finale.

Dva rekorda

V zadnjih dneh je slovenska atletika na mitingih v Italiji postala bogatejša za dva odlična izida. Član celjskega Kladivarja Jan Kokalj je v Pordenonu s časom 8:11,17 postavil državni rekord za mlajše člane v teku na 3000 metrov, v Padovi pa je tekačica AD Mass Ljubljana Maja Mihalinec, sicer ta čas najhitrejša Slovenka, v teku na sto metrov postavila osebni rekord 11,27 sekunde. Normo za SP je zgrešila le za tri stotinke. Predse je spustila le Jamajčanko Shelly Ann Fraser Pryce (11,00).

Članski vrhunci

Konec tedna bo v Londonu elitna članska diamantna liga, kamor so med Slovenci povabljena člana celjskega Kladivarja Luka Janežič (letos že 45,76, norma za SP je 45,30), metalka kopja Martina Ratej (z 61,85 je že potrdila normo za SP) in velenjska tekačica na 400 metrov Anita Horvat - zmagovalka sredinega večernega mitinga v Barceloni (52,86, za uvrstitev na SP bi morala teči 51,80). Na mitingu v nemškem Jockgrimu je v sredo za dva centimetra državni rekord v skoku s palico na prostem izboljšala Tina Šutej (Kladivar). Nova rekordna višina, ki prinaša nastop na SP, znaša 463 cm.

Mladinski upi

V nedeljo se bo v azerbajdžanskem Bakuju začel atletski del olimpijskega festivala evropske mladine, vendar v ekipi, kjer posamezniki ne smejo biti starejši od 16 let, ni Primorcev. Naši atleti so bili sicer v zadnjih dneh aktivni na univerzijadi v Neaplju in na četveroboju reprezentanc mlajših mladincev v slovaški Trnavi. V Neaplju je po Tolminki Viki Rutar (Mass), ki je izpadla v četrtfinalu teka na sto metrov, v teku na 3000 metrov z zaprekami postojnski član ljubljanske Olimpije Klemen Vilhar s časom 9:42,40 osvojil 20. mesto. Slovenska junakinja je bila članica ljubljanskega AD Mass Neja Filipič. V troskoku je s 13,73 metra osvojila bronasto odličje. Prvakinja je postala Ukrajinka Olga Korsun (13,91). V finale (na osmo mesto) se je med Slovenci uvrstila še ptujska metalka diska Veronika Domjan (53,96).

Najboljši slovenski mlajši mladinci (U-18) so tekmovali na četveroboju reprezentanc Slovaške, Slovenije, Madžarske in Češke v slovaški Trnavi, kjer sta bila izvrstna dva posoška atleta. Član tolminskega Posočja Andrej Skočir je v teku na sto metrov s svojim drugim najboljšim izidom sezone (11,15) osvojil drugo mesto. Hitrejši je bil le Čeh Eduard Kubelik (11,12). Tek na 3000 metrov sta nadzorovala Slovenca. Zmagal je član Kladivarja Vid Botolin (8:37,53) pred bovškim atletom ljubljanskega AD Mass Tobijem Gaberščkom (8:48,55). Na 800 metrov je tekla še Karin Cukjati (Kobarid) in zasedla šesto mesto s časom 2:20,54. Zmagala je Sevničanka Nika Dobovšek (2:12,91). V skoku s palico je bil sedmi član Gorice Matevž Makarovič (380). Letvico je najvišje preskočil Madžar Marton Bondor (470).


Najbolj brano