Iskre pred ognjemetom

Danes bo kolesarska karavana Toura zavila v Pireneje. V 12. etapi med favoriti za rumeno majico sicer ne gre pričakovati ognjemeta, saj je jutri na sporedu edini posamični kronometer na letošnji dirki po Franciji. Kakšen napad za pokušino pa vendarle ni izključen. Gotovo bodo na svoj račun prišli ubežniki.

Julian Alaphilippe bo tudi danes nosil rumeno majico vodilnega na 
Touru.
Julian Alaphilippe bo tudi danes nosil rumeno majico vodilnega na Touru.  

TOULOUSE > Kdove, morda se bo po ogledu profila današnje, 210 kilometrov dolge etape od Toulousa do Bagneresa de Bigorra. zanetila iskra tudi pri Mateju Mohoriču. Trasa se zlagoma dviguje do 130. kilometra, ko se začne vzpon na Peyresourde, ki sodi med pirenejske klasike. Po spustu sledi še en klanec prve kategorije na Hourquette d'Ancizan. Vzpona sicer nista med najvišjimi in najbolj strmimi, za Mohoriča pa bi lahko bil spodbuden podatek, da sledi do cilja še 30 kilometrov spusta.

Prav veliko priložnosti za samostojno akcijo na letošnjem Touru doslej ni imel. Kljub grdemu padcu na uvodni etapi je Mohorič v nadaljevanju Toura še naprej pilotiral Sonnyja Colbrellija v sprintih glavnine, a želenega izkupička (doslej) ni bilo. Tudi včeraj, ko se je Avstralec Caleb Ewan (Lotto) z zmago po fotofinišu oddolžil Nizozemcu Dylanu Gronewegnu (Jumbo) za podobno tesen razplet v sedmi etapi, kolesar Bahraina Meride ni krojil vrha.

Pomisleki, da bo Vincenzo Nibali pri 35 letih po zahtevnem Giru imel vidno vlogo tudi v boju za skupni seštevek Toura, pa so se prav tako izkazali za upravičene. Potrdili so se že po slabem tednu dirke po Franciji, ko so moštveni kolegi dobili proste roke. Ni veliko manjkalo pa bi Jan Tratnik v nedeljo zadel glavni dobitek. Idrijčan se danes bržkone ne bo spustil v tvegan pobeg, ker ga jutri čaka kronometer, ki si ga želi odpeljati po najboljših močeh. Drugo vprašanje je, ali in kakšne so še (etapne) ambicije Nibalija na dirki. Bahrain Merida pa ima seveda tudi Belgijca Dylana Teunsa, ki se je po dolgem pobegu otresel spremstva in dobil prvo gorsko etapo na letošnjem Touru. Domači junak prve polovice dirke po Franciji Julian Alaphilippe je na Le Planche des Belle Filles izgubil rumeno majico, ki pa jo je čez dva dni spet oblekel. S precejšnjo verjetnostjo jo bo obdržal tudi po prvi pirenejski etapi.

Večina favoritov za skupni seštevek bo vendarle osredotočena na trojček etap med petkom in nedeljo. Vsi pa vendarle ne. Osmoljenci, ki so doslej plačali kar visok davek na padce, veter, nepazljivost ali zgolj nesrečo, bi lahko že danes uprizorili kakšno akcijo od daleč. Seznam je kar dolg: Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Richie Porte, domača upa Romain Bardet in Thibaut Pinot ...


Najbolj brano