Čeh na EP, Rutarjeva na univerzijado

V nedeljo zvečer končani drugi in obenem zadnji del atletskega državnega prvenstva za mlajše člane je Primorcem prinesel pet odličij. Ptujčan Kristjan Čeh je disk vrgel daleč čez normo za nastop na EP, Tolminka Vika Rutar pa odhaja na univerzijado.

Tolminka Vika Rutar (druga z desne)  je na DP osvojila zlato in 
bron.  Foto: Igor Mušič
Tolminka Vika Rutar (druga z desne) je na DP osvojila zlato in bron.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V nedeljo zvečer se je po dvodnevnem maratonu na stadionu v novogoriškem športnem parku končalo državno atletsko prvenstvo za mlajše člane. Gostitelj, AK Gorica, je še enkrat pokazal, da je najmočnejši primorski klub. Odličja so prispevali tudi Primorci, ki so tekmovalno aktivni v prestolnici.

Najbolj se je izkazala Tolminka v dresu ljubljanskega AD Mass Vika Rutar. Zlatemu odličju na sto metrov je dodala še bron na 200-metrski progi. V ženski konkurenci je bila to najbolj kakovostna disciplina. S časom 24,65 je slavila Ljubljančanka (Kronos) Iza Obal pred klubsko kolegico Tjašo Železnik (24,66) in Viko Rutar (Mass, 25.33).

“Oba nastopa sta dobra popotnica za univerzijado v Neaplju, kamor potujem v soboto. Moji letošnji rezultati so vse boljši. Upam, da bo vrhunec prav v Italiji. Največ si obetam v teku na sto metrov. Če se bom približala meji 12 sekund, kar je dosegljivo, bo to morda zadoščalo za preboj v polfinale. Poskušala bom presenetiti še v teku na 200 metrov,” je povedala Vika Rutar.

Tragični primorski junak nedeljskega večera je bil postojnski atlet ljubljanske Olimpije Klemen Vilhar. V taktično odličnem teku, med katerim je iz ozadja stopnjeval ritem, je 150 metrov pred ciljem prevzel vodstvo in z lepo prednostjo poletel čez zadnjo zapreko 3000-metrskega teka. Žal je bil nekoliko prenizek in je grdo padel. Z veliko borbenosti je s časom 9:37,24 še prišel na drugo mesto, a je bilo očitno, da je zamudil priložnost za osvojitev državnega naslova. Nepričakovano se ga je veselil Aljaž Renko iz Radovljice (9:34,58).

Najboljša disciplina dneva je bila sicer moški met diska. Ptujski velikan Kristjan Čeh je orodje zalučal kar 62,7 metra daleč in krepko čez normo za nastop na evropskem prvenstvu (54 m). Absolutni državni rekord že dolgo upokojenega Novomeščana Igorja Primca (64,79) utegne kmalu pasti, kar bi Kristjanu lahko že odprlo vrata na absolutno svetovno prvenstvo, za katero je disk treba vreči 65 metrov daleč. Čeh v Sloveniji nima dostojnih tekmecev. Srebro je osvojil član Krke Benjamin Slak (31,10), bron pa domačin Matej Stanič (27,65).

AK Gorica je imel tudi sicer bronast dan. Odlična generacija šprinterjev (prvaki na 4x100 metrov) so se dobro odrezali tudi na 4x400 metrov. Žiga Leban, Aljaž Murovec, Matej Stanič in Rok Kocina so dosegli izid 3:28,31. Hitrejši so bili le fantje celjskega Kladivarja (3:24,04) in Velenjčani (3:28,09. Vsestranski Novogoričan Aljaž Murovec je z bronom izkoristil trenutno rezultatsko praznino v aktualni generaciji slovenskih skakalcev v višino. Za odličje je zadoščalo 170 centimetrov, državni prvak, Ljubljančan Juš Smole (Kronos), pa je ostal pod mejo dveh metrov (197).

Predsednik AK Gorica in trener za sprinte in skoke Oliver Batagelj je nedeljsko dogajanje strnil takole: “Kristjan Čeh je v metu diska pokazal formo, s katero bo med najboljšimi na evropskem prvenstvu, prav mogoče pa je, da bo ujel še normo za absolutno svetovno prvenstvo. V teku na 200 metrov je normo za EP izpolnil Kamničan Jure Grkman. Primorska atletika je z odličji dokazala, da je v tej kategoriji še živa, predvsem v Posočju in na Goriškem. Talente znamo odkriti in izbrusiti do vstopa med mlajše člane. Žal se nam zadnja leta ponavlja ista zgodba. Že kmalu ob vstopu med mlajše člane zaradi neustreznih razmer za kakovostno združevanje šolanja in športa perspektivni atleti zaključujejo kariere.”

Sicer bo Matej Stanič nastopil na nedeljskem četverob0ju reprezentanc Slovenije, Madžarska, Slovaške in Češke, Rok Kocina pa je kandidat za reprezentanco na 4x100 metrov na ekipnem evropskem pokalu


Najbolj brano