Koprčani so se opogumili

Po lanski, tretji ediciji Odprtih vrtov, ko se je prijavilo zelo malo skrbnikov vrtov v koprskem mestnem jedru, glavni pobudnici projekta Nina Krivec Rudolf in Tina Cotič letos nista obupali in ponovno potrkali na številna vrata vrtov v starem delu mesta. Trud je bil poplačan. Prejeli sta občutno več prijav.

V soboto popoldne se bodo udeleženci Odprtih vrtov ponovno 
sprehodili po skritih, zelenih koprskih kotičkih. Foto: Jaka Ivančič
V soboto popoldne se bodo udeleženci Odprtih vrtov ponovno sprehodili po skritih, zelenih koprskih kotičkih. Foto: Jaka Ivančič

KOPER > “Letos se bo predstavilo kar osem vrtov, kar predstavlja najvišje število prijavljenih vrtov do sedaj,” pravi Tina Cotič s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki je skupaj z Nino Krivec Rudolf iz bara Cameral in koprsko oblikovalko ter ilustratorko Nino Mršnik projekt Odprti vrtovi začela pred štirimi leti. V tem času so dekleta predstavila marsikateri skriti koprski vrt, o katerih se številnim domačinom ni niti sanjalo, da obstajajo. Vseskozi pa so si poleg razkrivanja skritih zelenih oaz v središču mesta prizadevale tudi spodbuditi trajnostni razvoj in širitev zasebnih zelenih površin v mestu.

Letošnji program se bo pričel v soboto ob 17. uri pred barom Cameral v Čevljarski ulici, kjer bodo udeleženci ob plačilu vstopnice v višini šestih evrov prejeli kozarec za pokušanje vin. S pomočjo strokovne komisije, ki jo letos sestavljajo arhitekt in urbanist Marjan Vrabec, agronomka, cvetličarka in zeliščarka Diana Avdič ter novinar in velik poznavalec zgodovine Kopra Alberto Cernaz, se bodo udeleženci dogodka podali po označenih vrtovih ter izbrali letošnjega zmagovalca.

Sklepni del prireditve se bo začel ob 19. uri na vrtu samostana sv. Ane, kjer bodo razglasili zmagovalce letošnjega natečaja. Nagrade za letošnje prve tri najlepše vrtove sta zagotovili koprska Agraria ter Vinja, trgovina in laboratorij za vinarstvo in kmetijstvo iz Pobegov. Po razglasitvi bo sledilo druženje ob glasbi kantavtorja Jakoba Kobala.

Tudi letos pa bo del programa posvečen najmlajšim. Letošnjo delavnico, poimenovano Vrt ni samo za solato!, bosta vodili krajinska arhitektka Mateja Filipič in Petra Furlan s Pedagoške fakultete. Na krajšem sprehodu si bodo s prijavljenimi otroki ogledali nekaj zelenih kotičkov Kopra iz letošnjega tekmovalnega programa. Pot bodo sklenili na vrtu Sv. Ane, kjer bodo otroci dali na kup svoje zamisli o idealnem vrtu in tudi izdelali maketo. Delavnica je primerna za šolske otroke, število udeležencev je omejeno. Prijave zbirajo na petra.furlan@pef.upr.si ali osebno v Baru Cameral do petka, 21. junija.


Najbolj brano