Vodovod za požarno varnost Bača in strelišča

Ministrstvo za obrambo bo v letošnjem in prihodnjem letu sofinanciralo gradnjo vodovoda med Knežakom in Bačem. Ta bo prispeval k večji protipožarni varnosti tako strelišča Bač kot tudi same vasi. Vložek ministrstva je del dogovora o vlaganju ministrstva za obrambo v lokalno infrastrukturo v občini v zameno za obremenitve, ki jih povzroča strelišče Bač.

Župan Emil Rojc in minister Karl Erjavec Foto: Katja Kirn Vodopivec
Župan Emil Rojc in minister Karl Erjavec Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Obrambni minister Karl Erjavec in bistriški župan Emil Rojc sta danes na gradu Prem podpisala dodatek k dogovoru o vlaganju ministrstva za obrambo (Mors) v lokalno javno infrastrukturo v občini v zameno za obremenitve, ki jih povzroča uporaba vojaškega strelišča Bač. To sodi v sklop osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

V dveh letih za vodovod 300.000 evrov

Na podlagi podpisanega dogovora bo Mors za gradnjo vodovoda med Knežakom in Bačem v letošnjem letu prispeval 100.000 evrov, v naslednjem letu pa še 200.000 evrov.

Kot je ob podpisu dogovora dejal župan Rojc, občina Ilirska Bistrica že deset let uspešno sodeluje z ministrstvom za obrambo pri vlaganju v lokalno infrastrukturo na območju krajevnih skupnosti Bač in Knežak. “Na tem območju smo v preteklih letih izpeljali že vrsto koristnih naložb. Zadnji velik projekt je bila gradnja protipoplavnega mostu na Baču v lanskem letu,” je spomnil bistriški župan.

Boljša požarna varnost

Zelo dobrodošel bo tudi nov vodovod med Knežakom in Bačem, ki bo prispeval predvsem k požarni varnosti strelišča, pa tudi same vasi. Kot je spomnil župan Rojc, sta bila lani v obsežnem požaru na strelišču Bač dva gasilca tudi huje poškodovana.

“Mislim, da je prav, da pomagamo občini, da dvignemo raven požarne varnosti. Vodovod je gotovo projekt, ki to dolgoročno zagotavlja,” je poudaril minister Erjavec in dodal, da želijo s to potezo sodelovanje med Slovensko vojsko in lokalno skupnostjo še poglobiti. Obenem je tudi obljubil, da bo ministrstvo še naprej vlagalo v lokalno infrastrukturo in si prizadevalo, da bodo vojaške vaje izvedene v skladu s sprejetimi dogovori.

Ob tem je še dejal, da je za ureditev razmer ključno čim prejšnje sprejetje državnega prostorskega načrta za osrednje vadišče Slovenske vojske v Postojni, s katerim bodo določeni pogoji delovanja slovenske vojske in zaveznikov.


Najbolj brano