Med željami tudi zlati reprezentanti

Če je bila še pred dobrim tednom dni osrednja pozornost košarkarske javnosti usmerjena v državnega in pokalnega prvaka Primorsko, se je z napovedmi združevanja Olimpije in Cedevite to spremenilo. Najbrž pa povezovanje na relaciji Zagreb - Ljubljana na koprsko kadrovanje ne bo vplivalo.

Napovedi, da se bo Sixtu Primorski pridružil eden od evropskih 
košarkarskih prvakov iz slovenske izbrane vrste, so se uresničile. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Napovedi, da se bo Sixtu Primorski pridružil eden od evropskih košarkarskih prvakov iz slovenske izbrane vrste, so se uresničile. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Ekipa Primorske se je takoj po koncu dolge, naporne, a izjemno uspešne sezone raztepla na vse strani, izgubila pa je enega najpomembnejših vodstvenih členov. Matej Avanzo, izkušen operativec in tudi zelo vešč komunikacije z mediji, kar ni niti malo nepomembno, je na tiho zapustil direktorsko mesto in se odpravil novim izzivom naproti. Odšel je na seminar krovne košarkarske zveze Fiba za funkcionarje, ki bodo delali na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem, kjer Slovenije ne bo. Avanzo bo prevzel vodenje ene od skupin SP. Prav tako neopazno je s koncem sezone potekla pogodba košarkarju Nebojši Joksimoviću, ki se je s klubom razšel ob precej napetem zaključku sezone 2017/18, po neuspelem naskoku na elitno skupino regionalne lige. Joksa je bil daleč najuspešnejši predstavnik koprske košarke v zadnjih 20 letih, njegova vrnitev v koprski dres je bila tudi simbolno dejanje. A se ni izšlo. Ker se niso uspeli dogovoriti za sporazumno prekinitev pogodbe, je na klub ostal vezan tudi to sezono.

Novega direktorja kluba naj ne bi iskali, temveč naj bi operativno vodenje prevzel eden od solastnikov sponzorja oziroma soavtorjev projekta Primorske, Klemen Pur, nekaj nalog naj bi si porazdelila tudi klubska pisarna, medtem ko bo v slogu angleških premierligašev športno plat v vlogi klubskega športnega menedžerja vodil trener Jurica Golemac. V minuli sezoni praktično ni zgrešil nobene kadrovske odločitve, zato je logično, da ima škarje in platno - v skladu s finančnimi sposobnostmi kluba - v svojih rokah. Kajpak klubi o kadrovskih zadevah ne govorijo javno, dokler te niso pod streho, a vseeno smo na podlagi dostopnih informacij skušali prikazati kadrovski mozaik.

Pogodbe ne sklepajo zgolj za eno sezono, ampak vsaj za dve ali tri.

Nedotakljivi

Eno od osnovnih pravil kadrovanja Primorske je bilo, da se pogodbe ne sklepajo zgolj za eno sezono, ampak vsaj za dve ali tri. Tako so si zagotovili, da so po rekordni sezoni uspehov nosilci igre še pod pogodbo. Nedotakljivi so organizator igre Žan Mark Šiško, krilo Lance Harris, MVP Aba lige, krilni center Marko Jagodić-Kuridža, MVP finala, center Marjan Čakarun, v prihodnji sezono veliko več pričakujejo od Ivana Marinkovića. Pogodba je potekla edinemu domačemu nosilcu igre, Alenu Hodžiću, ki je na igrišču lahko branilec ali krilni igralec, pričakovati pa je, da bo Koprčan ostal doma.

Kaj bo z njimi?

V to skupino sodi četica slovenskih košarkarjev, ki so v ekipi že dalj časa. Kaj bo s krilnim centrom Janom Kosijem, pa drugim domačinom, krilom Nejcem Zupanom, (oba sta v klubu od prvega dne), organizatorjem igre Danielom Vujasinovićem in organizatorjem Tadejem Fermetom? Vsaj za slednja dva je že nekaj časa slišati, da naj bi se od Kopra poslovila.

Namigi in potrditev

Napovedi, da se bo Sixtu Primorski pridružil eden od evropskih košarkarskih prvakov iz slovenske izbrane vrste, so se uresničile. Z drugim zlatim reprezentantom ne bo nič, kaj pa s tretjim? Klub je uradno potrdil, da je pogodbo sklenil center Žiga Dimec, o katerem se je začelo ugibati prejšnji mesec, a so morali počakati na izpad njegovega Lietkabelisa v končnici litovskega prvenstva. Želja je bil tudi organizator igre Aleksej Nikolić, ki v teh dneh z beograjskim Partizanom še igra končnico srbske lige, a bo Postojnčan ostal v Beogradu, saj ima s klubom še pogodbo, obenem se tam, kot zatrjuje, odlično počuti. Tretji zlati fant, ki se ga omenja v povezavi s Primorsko, je krilni košarkar Edo Murić, član Cedevite. V luči napovedanega združevanja z Olimpijo se zdi ta možnost malo verjetna. Po naših podatkih sta na seznamu želja v Kopru tudi nosilec igre Zlatoroga, organizator igre Nejc Barič, brat ene najboljših slovenskih košarkaric Nike Barič. Trboveljčan je v Laškem 15,9 točkam na tekmo dodal 5,2 podaje, pogodba se mu je tam iztekla. Na muhi je tudi eden vidnejših košarkarjev Olimpije, branilec ali krilo, sicer pa zelo dober strelec Miha Lapornik.

Mlajši - šibka stran

Šibkejša stran zgodbe je trenutno mladinski pogon, kjer so se v kratkem času izmenjali kar trije trenerji, nazadnje je po nekaj mesecih dela odšel Samo Udrih. Javno je bilo večkrat izpostavljeno, da se bo na delo z mladimi dalo velik poudarek. ŠD Koš, na katerem sloni mladinski pogon Sixta, je pravno povsem samostojen subjekt, ki ima s Primorsko sklenjeno pogodbo. Očitno sodelovanje ni povsem idealno, saj je napovedana selitev nekaterih igralcev v Portorož. V zadnjih dveh sezonah so v Primorski precej izpostavljali prihode mladih talentov, ki pa so hitro začeli odhajati. Tako sta odšla Andrej Stavrov in Maksim Gorbačov, niti Luka Rožanc ni ostal dolgo. Najbolj izpostavljen med mladimi je bil Gregor Glas, ki je v Koper prišel s 15 leti, proti koncu letošnje sezone pa ga ni bilo več zraven in zagotovo zapušča klub, nezadovoljen s skromno odmerjeno minutažo tudi v domačem prvenstvu.


Najbolj brano