Iz morja bodo dvigovali mreže in kovino

Morskega okolja ne onesnažuje zgolj plastika, temveč tudi izgubljeno in zavrženo ribolovno orodje, ki prav tako ogroža morsko raznolikost. Slovenska ekipa bo pod pod okriljem evropskega projekta DIZRO temu naredila konec in bo z dna v prihodnjih dveh letih dvignila vsaj 5000 ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin.

Ne le plastika, tudi izgubljeno in zavrženo ribolovno orodje ogroža morsko raznolikost.
Ne le plastika, tudi izgubljeno in zavrženo ribolovno orodje ogroža morsko raznolikost. 

KOPER > Matjaž Radin iz Zavoda za pomorske dejavnosti Koper pojasnjuje, da bodo strokovnjaki določili najmanj 50 najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja. “S pomočjo potapljačev in plovila ga nameravamo v 25 mesecih očistiti, da bi spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevamo, da bomo dvignili najmanj 5000 ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin,” napoveduje.

Eden od ciljev projekta je tudi vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova. “Reševanje izgubljenega ribolovnega orodja predstavlja tudi gospodarsko korist za ribiča, saj mrež ni treba nadomestiti. Odstranitev zapuščenega ribolovnega orodja pa povečuje možnosti za razvoj biodiverzitete na očiščenih lokacijah,” prednosti projekta našteva Radin. Pravi, da bodo slikovno spremljali očiščene lokacije in opazovali morebitne nove poselitve. Dodaja, da so predvideli tudi proces recikliranja ribolovnega orodja.

5000

ribiških mrež in

300

kilogramov kovin bodo dvignili z morskega dna

Poleg Zavoda za pomorske dejavnosti Koper v projektu sodeluje še podjetje Zanestra. Prijavila sta se na javni poziv LAS Istre za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja v letih 2014-2020. Vrednost celotne operacije, ki jo bodo izvajali dve leti, znaša 246.372 evrov. Operacijo sofinancira evropski sklad za pomorstvo in ribištvo v 85-odstotnem deležu.

Dvojni pomen kratice DIZRO

Beseda DIZRO je kratica za dvig izgubljenega oziroma zavrženega ribolovnega orodja. Enako pa se je imenovalo tudi plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali Francozi za ribolov na kapesante (Jakobove pokrovače).


Najbolj brano