Preventiva in smeh za dolgo zdravje

Množičen obisk prvega festivala zdravja v Tolminu s ponudbo brezplačnih preventivnih zdravstvenih meritev, razkriva, da je mnogim mar za svoje zdravje, da skrbijo zase in si lahko obetajo kakovostno življenje v pozno starost. Prihodnje leto naj bi ga razširili na Kobariško in Bovško.

  Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Po naključju sem prišel mimo in se kar na hitro odločil, da bom preveril vid, težo, sladkor, maščobe v krvi in še nekatere druge meritve sem opravil. Na srečo neprijetnih presenečenj ni bilo,” je bil včeraj zadovoljen Milotin Fortunat.

Dobrodošle brezplačne meritve

Po mnenju obiskovalcev je festival zelo dobrodošel, ker omogoča brezplačno preverjanje, ki lahko opozori, da bi bilo dobro spremeniti način življenja ali celo obiskati zdravnika, ki ugotovi dejansko stanje. Zelo je bila obiskana stojnica Društva za boj proti raku dojk, ljudje so preverjali pretok krvi v žilah, splošno kondicijo in še bi lahko naštevali. Osnovnošolcem so podelili priznanja za skrbno umivanje zob.

Gaudencio Lucas Triep

direktor Zdravstvenega doma Tolmin

“Nujno potrebujemo satelitsko urgenco z dvema zdravstvenima ekipama, ki bi priskočili na pomoč družinskim zdravnikom.”

Festival zdravja, ki sta ga na pobudo Zdravstvenega doma Tolmin, ki pokriva celotno Posočje, podprla Občina Tolmin in novogoriška območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo, se pridružuje številnim podobnim v Sloveniji in hkrati festivalskemu dogajanju v Posočju. Organizacijsko ga je izpeljal zdravstveno vzgojni center, ki je pritegnil tudi številne nevladne organizacije, društva in strokovnjake. Kot pravi Iris Bratina, ljudi učijo krepiti, ohranjati in upravljati zdravje, gre za kombinacijo učenja in vzgoje. Zlasti je pomembna vzgoja otrok za zdravo življenje. “Varujmo zdravje in ne pozabimo, da je smeh pol zdravja,” je na star pregovor spomnil tolminski župan Uroš Brežan.

Nujna je satelitska urgenca

V.d direktorja in strokovni direktor Zdravstvenega doma Tolmin, ki je hkrati specialist pulmolog, Gaudencio Lucas Triep,pojasnjuje, da primarno zdravstvo opravi okoli 90 odstotkov storitev, ki so vezane na zdravje, zato sta ustrezna mreža in dobro delovanje nadvse pomembna. Izpostavlja tegobe posoškega zdravstva in akcijo, s katero skupaj s tremi občinami ministrstvo za zdravstvo opozarjajo na pomanjkljivosti: “Na našem obsežnem terenu, ki je poleti obremenjen še s turisti, je največji problem dvojna obremenitev zdravnikov; z ambulantnim delom in urgentnimi akcijami. Zato nujno potrebujemo satelitsko urgenco z dvema zdravstvenima ekipama, ki bi priskočili na pomoč družinskim zdravnikom.”

Posebno pozornost so namenili promoviranju presejalnega programa Svit za odkrivanje sprememb na črevesju. “Pravočasno zdravljenje vodi k ozdravitvi,” ljudem polaga na srce specialist higiene in vodja novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marko Vudrag.


Najbolj brano