Zlatim bralcem in bralkam podarili več kot 300.000 knjig

Društvo Bralna značka - ZPMS bo že 16. leto s knjigo obdarilo zlate bralke in bralce, ki so vseh devet osnovnošolskih let sodelovali v akciji branja. Ta je v Sloveniji doma že skoraj šestdeset let in ostaja gibanje, ki nam ga zavida ves svet, ali kakor o Bralni znački pravi novi predsednik društva, tržaški pesnik Marko Kravos, je “krizantema na gumbnici slovenskega naroda”.

Včeraj so v Ljubljani predstavili letošnjo akcijo Zlata bralka, zlati 
bralec. Foto: Jaka Fefer
Včeraj so v Ljubljani predstavili letošnjo akcijo Zlata bralka, zlati bralec. Foto: Jaka Fefer

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Kot je na včerajšnji predstavitvi obelodanil Marko Kravos, bodo letošnji zlati bralci ob zaključku Bralne značke prejeli knjigo Borisa A. NovakaOblike neba z izborom pesniških oblik in ilustracijami Marjana Mančka.

Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve - Prežihove značke so podelili leta 1961 na Koroškem. Od 70. let dalje je Bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. Bralna značka je nosilka več priznanj. Ob 50-letnici je leta 2011 prejela zlati znak Republike Slovenije, od 21. marca pa je gibanje Bralna značka vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

Društvo Bralna značka - ZPMS ob pomoči družbe Telekom Slovenije knjige podarja od šolskega leta 2003/2004. Doslej so 16 generacijam zlatih bralcev podarili že 304.500 knjig. Društvo v okviru darilne zbirke s knjigami obdaruje tudi prvošolce. Tako so skupno podarili 567.000 knjig, je povedal podpredsednik Društva Bralna značka Slavko Pregl.

Zbirka Oblike neba sledi trem knjigam Borisa A. Novaka, v katerih so zbrane, opisane in s pesniškimi primeri ponazorjene pesniške oblike. Oblikam sveta so sledile Oblike srca, tem pa leta 2016 še Oblike duha. Prva pesmarica Oblike sveta je vsebovala 70 pesniških oblik, zbirka Oblike duha pa jih šteje 220, od tega 60 v slovenščini prvič upesnjenih form.

Pričujoča knjiga, ki je namenjena v prvi vrsti mladim bralcem, je skrajšana različica Oblik duha. Kot je povedal avtor, je moral ponekod odstavek skrčiti na kratek stavek, spet drugje pa je besedilo napisal povsem na novo.

Zbirko pesniških oblik krasijo ilustracije Marjana Mančka, ki z Borisom A. Novakom sodeluje že več kot 30 let. Kot je povedal priljubljeni ilustrator, ga pesnik vedno znova potegne v svoj humorni svet, zato mu je z njim prijetno delati.

Sklepna prireditev Zlata bralka, zlati bralec bo v ponedeljek v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bo zbirko prejelo tudi več zlatih bralcev in bralk s primorskih osnovnih šol. Med njimi bodo tudi tisti, ki bodo v Ljubljano pripotovali na “nagradnem” izletu Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško iz Nove Gorice, ki tovrstne izlete za nadebudne bralce prireja še pred ustanovitvijo društva Bralna značka, tokrat pa so za mlade pripravili tudi voden ogled Cankarjevega doma in obeh trenutnih razstav. V Društvu prijateljev mladine Koper pa že vrsto let za zlate bralce in bralke občin Koper in Ankaran pripravijo posebno prireditev. Na letošnji, ki bo jutri v Rotundi, si bodo mladi ogledali duhovito predstavo, poleg knjig pa so v DPM Koper zanje pripravili tudi spominska priznanja.


Najbolj brano