Od prastarega glasbila do moderne glasbe

24. mednarodni festival Jazz Cerkno se bo jutri ob 19.30 začel z zvoki tidldibaba. Na piščal bo ob spremljavi Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije zaigral Boštjan Gombač. Do sobote se bodo na glavnem odru zvrstili po trije koncerti na večer. Organizatorji so v baru Gabrijel prvič dodali še nočni koncert in dodobra prenovili spremljevalni program.

Festival bosta jutri odprla Boštjan Gombač s piščaljo tidldibab in 
Trobilni ansambel Slovenske filharmonije.  Foto: Uros Hočevar
Festival bosta jutri odprla Boštjan Gombač s piščaljo tidldibab in Trobilni ansambel Slovenske filharmonije.  Foto: Uros Hočevar

CERKNO > “Mi smo pripravljeni. Upamo samo na številno občinstvo in naklonjeno vreme,” pred začetkom festivala pravi Simon Kenda, vodja organizatorja - zavoda Jazz Cerkno. Po udarnem začetku s filharmoničnim trobilnim ansamblom in Boštjanom Gombačem bosta jutri še dva koncerta. Podobno bo v petek in soboto, ko bo žanrsko še pestrejše in inovativno muziciranje pospremil dodobra dopolnjen obfestivalski program.

Neandertalčeva piščal

Tidldibab, kot je najstarejše svetovno glasbilo, neandertalčevo piščal iz paleolitskega najdišča Divje babe v cerkljanskih Šebreljah, poimenoval njen največji promotor, trobentač, profesor Ljuben Dimkarovski, obeta imeniten začetek Jazza Cerkno. Na repliko piščali bo zaigral dolgoletni sodelavec festivala, vsestranski glasbenik, multiinštrumetalist Boštjan Gombač. Pospremil pa ga bo enajstčlanski Trobilni ansambel Slovenske filharmonije. Glasbeni projekt Črna luknjaŽige Staniča in Blaža Puciharja, zmes jazza, ljudske in klasične glasbe, je ansambel pripravil predlani, ob svoji 15-letnici. “Stanič je v njem tidldibabu in Gombaču namenil solistično točko. Pri nas bi morali nastopiti že lani, a je bil ansambel prezaseden. Letos bo kot nalašč za otvoritveni festivalski oder, saj so projekt nadgradili posebej zanj,” je prepričan Kenda.

Koncerti glasbenikov iz Slovenije in tujine

Na Jazz Cerkno 2019 bodo nastopili Boštjan Gombač in Trobilni ansambel Slovenske filharmonije, trio Stoffner - Lovens - Mahall, novi kvartet Sama Šalamona, imenovan Rotten GirlZ, Koromač z razširjeno zasedbo, Amirtha Kidambi Elder Ones, Luc Ex' Assemblée, čelist Daniel Levin s solističnim recitalom, trio Fish Wool, avstralska zasedba The Necks in Maistah Aphrica. Več o programu na www.jazzcerkno.si.

Po uvodnem se bo na glavnem odru do sobote zvrstilo še devet koncertov mednarodno in priložnostno pestro sestavljenih zasedb, vsak večer z začetkom ob 19.30. Še bolj bodo žanrsko pisane njihove muzike. Obeta se vse od klasičnega in improviziranega jazza, prek elektronskih do najtežjih metalskih ritmov.

Pravzaprav bo tokrat glavni oder namenjen bolj tujim kot domačim glasbenikom. Samo še petkov uvod bo pripadel devetčlanski slovensko italijanski zasedbi Koromač s sedežem v Vrtojbi, ki preigrava težjo glasbo, med punkom in metalom.

“Glavni oder je zacementiran s svojim formatom. Kljub temu bo vsak večer (z)godba zase, skupek zelo raznolikih zasedb z žanrsko in slogovno razgibano, inovativno muziko. Jazz v Cerknem pač vedno zveni drugače,” pojasnjuje Kenda.

Nove delavnice

Spremljevalni program ob ustaljenih delavnicah (fotografski, o divji hrani) in okrogli mizi (letos o jazzu in občinstvu), prinaša več novosti. Na lani začetem zvočnem safariju bodo udeleženci s starosto naše eksperimentalne glasbe Boštjanom Perovškom snemali zvoke po Cerkljanski in jih povezali v inštalacijo. Ta bo v soboto in nedeljo na ogled v galeriji mladinskega kluba CMAK.

V glasbeni šoli bo na sicer tradicionalnem sobotnem koncertu ob 16. uri prvič nastopil glasbenik izven glavnega odra - ameriški čelist Daniel Levin. Kenda napoveduje pester glasbeni sprehod skozi jazz, klasiko in improvizacijo.

Novost bo petkov nočni koncert v baru Gabriel. Beograjski kvartet Tapan bo nastopil z zmesjo elektronskih in orientalskih ritmov. Prvič v goste prihaja tuji likovni ustvarjalec, japonski ilustrator Takao Fujioka. Razstavo ilustracij s podobami motivov jazza in glasbenikov bodo v petek ob 18. uri odprli v muzeju. Na ogled bo do konca maja.

Drugačna bo letos tudi otroška delavnica. Otroci se bodo urili v martelajnu z zvonovi z mentorjema Boštjanom Gombačem in Petro Vidmar. Na glavnem odru se bodo predstavili v soboto ob 11. uri.  


Najbolj brano