Na domačo Sočo po nova odličja

Slab začetek, dober konec, se nadejajo prireditelji in gostitelji evropskega prvenstva v spustu, ki jim v zgornjem Posočju nagaja vreme. Otvoritveno slovesnost, ki bo drevi ob 20. uri v Bovcu, so tako že prestavili pod streho kulturnega doma.

Slovenska reprezentanca v spustu pričakuje,  da bo na domači Soči 
še obogatila zbirko odličij z velikih tekmovanj.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Slovenska reprezentanca v spustu pričakuje, da bo na domači Soči še obogatila zbirko odličij z velikih tekmovanj.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

BOVEC > Napovedi in cilje vselej močne slovenske reprezentance v spustu so na včerajšnji tiskovni konferenci v Bovcu zasenčili zaskrbljujoči podatki s terena. Močan veter je v nočnih oziroma ranih ponedeljkovih urah razsajal po tekmovalnem prizorišču v Trnovem ob Soči, kjer je ruval drevesa, pretrgal električno napeljavo in docela uničil šotor na prireditvenem prostoru. Včeraj dopoldne so prireditelji iz Kajakaške zveze Slovenije in Kajak kluba Soške elektrarne po ogledu škode reševali, kar se je rešiti dalo. Danes naj bi se razmere umirile in morda jim bo uspelo postaviti nadomestni šotor ter urediti ostale nujne zadeve.

Tekmovalna izvedba evropskega prvenstva v spustu, ki sta ga Bovec in Kobarid nazadnje gostila pred šestimi leti, vendarle ni vprašljiva, zagotavljajo prireditelji. Vodostaj Soče ni problematičen, jutri pa bodo že podelili posamična kompleta odličij v klasičnem spustu. Slovenski adut za (zlato) medaljo je kajakaš Simon Oven, ki se je lani v Švici ovenčal z naslovom svetovnega prvaka. Še precej višja pričakovanja ima slovenska reprezentanca v sprintu.

Spored prvenstva

> jutri: ob 12. uri, klasični spust posamezno;

> četrtek: ob 12. uri, ekipna tekma v klasičnem spustu;

> petek: ob 10. in 13. uri, kvalifikacije za posamično tekmo v sprintu na divjih vodah;

> sobota: ob 10. uri, ekipna tekma v sprintu; ob 14. uri, finalna tekma za posameznike v sprintu.

Največ oči bo uprtih v serijskega zbiralca odličij na velikih tekmovanjih Nejca Žnidarčiča. Kajakaš Soških elektrarn, ki je pred šestimi leti na domači reki pokoril evropsko konkurenco, se v prvi vrsti nadeja, da bo potrdil formo in vožnje z uvodnega dela sezone. “Če bom odpeljal, kot znam in zmorem, potem tudi vrhunski izid ne more izostati. Soča je nepredvidljiva tako kot sprint, zato lahko napaka hitro odnese tudi uvrstitev na zmagovalne stopničke,” je povedal 35-letni Žnidarčič, ki bo imel najmočnejšo konkurenco kar v (mlajših) moštvenih kolegih. Slovenski kajakaši glavnim tekmecem iz Francije, Nemčije, Češke in Italije namreč v zadnjem obdobju puščajo le drobtinice.

Na preteklih evropskem in svetovnem prvenstvu so Žnidarčič in druščina pobrali vsa odličja v sprintu. Tako je bilo tudi lani Švici, kjer se je Žnidarčič po šestih letih spet okronal z naslovom posamičnega svetovnega prvaka. Letos v reprezentanci ni srebrnega Žige Debeljaka, ki je presedlal na mirne vode, zato pa bo naslov evropskega prvaka branil Anže Urankar. Nedvomno bo slovenska kajakaška vrsta spet sestavila tudi močno ekipo, ki bo napadala zmagovalne stopničke. Tudi med kanuisti bo imela Slovenijo vroče železo v ognju. Blaž Cof si je že pred šestimi leti na Soči priveslal srebro, letos pa bo tekmoval kot aktualni svetovni prvak. V soboto, zadnji dan prvenstva, bi torej spet lahko prisostvovali slovenski veselici na Soči.


Najbolj brano