Delal je praktično vse, samo boksal ni

V Lavričevi knjižnici je ta mesec na ogled priložnostna razstava, posvečena znanemu Ajdovcu Štefanu-Stipetu Štekarju. Letos mineva 120 let od njegovega rojstva. Razstavljeni predmeti so iz zbirke, ki jo hrani Goriški muzej.

V Lavričevi knjižnici je na ogled  razstava o Stipetu Štekarju. Foto: Alenka Tratnik
V Lavričevi knjižnici je na ogled razstava o Stipetu Štekarju. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Štefan Štekar, bolje znan kot Stipe (1899 - 1986), je s svojim delom zaznamoval kulturno in športno življenje v Ajdovščini v 20. stoletju. Sam je v enem od intervjujev povedal, da se je v življenju ukvarjal pravzaprav z vsem, razen z boksom. Po končani osnovni šoli v Ajdovščini je šolanje nadaljeval na gimnaziji v Gorici in na trgovski šoli v Trstu. Po vrnitvi s soške fronte, kjer je bil leta 1917 na Rombonu poškodovan, se je zaposlil v očetovi trgovini v Ajdovščini.

Sodeloval je v dramskem krožku, kjer se je preizkusil kot igralec in režiser, bil je raziskovalec, ljubiteljski arheolog, dolgoletni upravnik mestnega kina, eden od začetnikov nogometa v Ajdovščini in soustanovitelj Športnega kluba Ajdovščina-Šturje, predvsem pa strasten zbiralec predmetov iz različnih zgodovinskih obdobij. V domači zbirki je hranil več kot 4000 predmetov, obsežni sta zlasti zbirka predmetov iz prve svetovne vojne in numizmatična zbirka. Objavil je več prispevkov o nekdanjem življenju v Vipavski dolini, tudi v Primorskih novicah, ter uredil bogato hemeroteko s članki in intervjuji z njim.

Shranil je tudi dragocene kopije filmov Ko sem bil mrtev režiserja Ernesta Lubitscha in Žongler režiserja Maxa Lindnerja, ki sta veljala za izgubljene in sta pomembna za zgodovino evropskega filma. Obsežnejšo predstavitev sta ob 120-letnici njegovega rojstva pripravila Goriški muzej in Pilonova galerija, v Lavričevi knjižnici so se tokrat na pobudo zgodovinarja Draga Sedmaka odločili za priložnostno razstavo, ki jo je v sodelovanju z Goriškim muzejem pripravil Matjaž Stibilj.Nenazadnje je bil Štekar, kot je pojasnila avtorica spremnega besedila Zdenka Žigon, “legendarna ajdovska osebnost”.


Najbolj brano