Obljubljajo še boljši program

Po zimskem premoru se jutri začne nova, tretja sezona na gradu Rihemberk. Občina bo letos nadgradila ponudbo za obiskovalce, saj bodo za program skrbeli usposobljeni zunanji izvajalci. Del prostorov bodo med drugim preuredili v Infoteko Natura 2000 za območje Vipavske doline.

V Braniku si obetajo, da bo od jutri grad spet poln.  Foto: Leo Caharija
V Braniku si obetajo, da bo od jutri grad spet poln.  Foto: Leo Caharija

BRANIK > Za odprtje nove sezone na gradu so občina, KS Branik in Združenje Pedrovo pripravili raznolik program. Začne se ob 16. uri s spretnostnimi igrami za otroke in starše ter degustacijami. Po nagovorih bo ob 17.15 stand up nastop Matjaža Javšnika, ob 19.30 koncert Urbana Vidmarja, ob enogastronomski ponudbi bo sejem lokalnih umetnikov. V soboto bo med 6. in 18. uro na gradu druženje ob spodbujanju tekačev, udeležencev Ultra Trail Vipavska dolina (UTVV).

Čeprav grad še obnavljajo, je v prvih dveh “testnih” sezonah pritegnil veliko obiskovalcev. Lani poleti skoraj 4400 iz Slovenije in tujine. Občina, lastnica gradu, želi letos okrepiti dogajanje. Za sprejem obiskovalcev, vodene oglede, delavnice in ostali program bodo skrbeli usposobljeni izvajalci, ki naj bi vsebinsko in količinsko nadgradili ponudbo. Občina pa bo na gradu obenem začela izvajati projekt GREVISLIN, v okviru katerega bodo del prostorov preuredili v Infoteko Natura 2000 za območje Vipavske doline, in projekt DediCenter Rihemberk, ki bo prek interpretacijskih pripomočkov in programov obiskovalcem omogočil boljše razumevanje grajskih zgodb. “Naprej tečejo tudi postopki v zvezi s projektom participativnega proračuna občine Vrt na gradu Rihemberk,” napovedujejo v upravi občine.

Pred nadaljevanjem obnove gradu se pripravljajo še na arheološke raziskave, ki jih financirajo iz projekta RESTAURA. Ta je v zadnjih letih spodbudil večino aktivnosti, povezanih z obnovo in oživljanjem gradu, in se v tem mesecu uspešno zaključuje, še pravijo na občini.


Najbolj brano