Risi prepozno pokazali zobe

Slovenski hokejisti so z mešanimi občutki pospremili zaključek svetovnega prvenstva divizije IA. Upanje na napredovanje se je razblinilo po treh uvodnih porazih, zaključni zmagi nad Madžarsko (6:0) in Litvo (9:0) pa sta potrdili četrto mesto v skupini in zanesljiv obstanek v drugem kakovostnem razredu.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

NURSULTAN > Na koncu je Slovenija pristala tam, kjer ji je po prikazanem tudi mesto. Kakovostno sicer sodi pred Južno Korejo, a to ne spreminja bistva, po katerem bosta prihodnje leto med elito zaigrala Belorusija in Kazahstan. Oba sodita v območje nekdaj slovite sovjetske šola hokeja. Tako Belorusija kot Kazahstan imata svoje zastopstvo v razširjeni ruski ligi KHL, drugem najmočnejšem tekmovanju na svetu. Ob tem imajo zlasti Kazahstanci, sicer gostitelji turnirja, ki se je včeraj končal v Nursultanu, precej naturaliziranih hokejistov, pa ne le Rusov. V Belorusiji, ki je bila poldrugo desetletje nepogrešljiva članica elitnega razreda, je hokej nacionalni šport.

Slovenija je že po hokejskih danostih v podrejenem položaju. Dva resna kluba Olimpija in Jesenice, ki se za povrh vse pogosteje soočata z grozečimi mrki, težko ohranjata mednarodno konkurenčnost in s tem solidno bazo reprezentančnih potencialov. Na tokratno svetovno prvenstvo (SP) je iz domačih klubov prišlo pet reprezentantov.

V pričakovanju elite

Slovenski hokejski privrženci bodo z zanimanjem pospremili tudi razvoj dogodkov na svetovnem prvenstvu elitnega razreda, ki se začne v petek na Slovaškem. Naslov bo branila Švedska, reprezentanci, ki bosta izpadli, pa bosta prihodnje leto v diviziji IA tekmovali s Slovenijo, Južno Korejo, Madžarsko in Romunijo. Slednja bo v drugem kakovostnem razredu zamenjala Litvo.

Risi so sicer na tem SP že opravili prvi korak k menjavi generacij. Novi selektor Ivo Jan je pogrešal vrsto nosilcev igre iz najbolj plodnega reprezentančnega obdobja 2014-2018. Ene so k odpovedim prisilile poškodbe, drugi se postopno poslavljajo od državnega dresa. Skoraj gotovo bi bila drugačna zgodba z Žigo Jegličem, Janom Urbasom, Rokom Tičarjem, Janom Muršakom in ne nazadnje tudi vratarjem Gašperjem Krošljem. Nedvomno bi bila slovenska vrsta bolj uigrana, in s tem zanesljiva, kar se je poznalo zlasti na uvodnih treh tekmah proti močnejšim tekmecem. Tudi kakovost 32-letnega Anžeta Kopitarja bi lahko prišla bolj do izraza. Sicer pa je prisotnost edinega slovenskega zvezdnika na SP vselej negotova.


Najbolj brano