Radost dvakrat zlata

Minuli vikend sta dve skupini iz občine Idrija - godoviške pevke vokalne skupine Radost in godbeniki društva rudarjev sočasno tekmovali v Italiji. Prekaljene udeleženke mednarodnih preizkušenj so se vrnile s popolnim zlatim izkupičkom. Godbeniki so na svojem prvem tovrstnem tekmovanju zasedli četrto mesto.

Vokalna skupina Radost se je s tekmovanja v Firencah vrnila z 
dvema zlatima priznanjema in priznanjem za najbolje odpeto 
renesančno skladbo. Foto: Saša Dragoš
Vokalna skupina Radost se je s tekmovanja v Firencah vrnila z dvema zlatima priznanjema in priznanjem za najbolje odpeto renesančno skladbo. Foto: Saša Dragoš

GODOVIČ, IDRIJA Ženska vokalna skupina Radost, ki v zadnjih letih pod vodstvom Damjane Vončina nastopa z devetimi pevkami, je za letošnji mednarodni preizkus izbrala Firence, kjer so priredili drugi mednarodni glasbeni festival Michelangelo. Godbeno društvo rudarjev pa je za svojo prvo tovrstno preizkušnjo odpotovalo v Rivo del Garda na uveljavljeni festival Flicorno d'Oro. Minuli vikend sta sočasno peli in igrali za točke.

Radostnice, prekaljene tekmovalke, so po svojih prvih zlatih odličjih posegle leta 2006 na festivalu Praga Cantat. Odtlej se z nobenega tekmovanja niso vrnile brez zlatega priznanja. Le ob prvem prepevanju na Naši Pesmi v Mariboru so ga za las zgrešile, a so že na naslednjem stopile na najvišjo stopnico.

Zlate že 13 let

V Firencah so pele v najvišji kategoriji ženskih zborov (89,16 točk) in v drugi kategoriji sakralnih zborov (91,52 točk). V obeh so točke zadoščale za zlati priznanji. Žirija jim je podelila še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe italijanskega renesančnega skladatelja Lodovica Valdana - ExaltateJusti. Za nameček jih je toplo nagradilo še občinstvo na treh koncertih, ki so jih odpele v Firencah.

“Navdušene, vesele, radostne ... Pokazale smo vse svoje znanje in znova dostojno zastopale Slovenijo,” so pospremile svoj uspeh.

Godba prvič v tujini

Vanj so vgradile več mesecev trdega dela. Prav tako tudi godbeniki. “Člani orkestra so priprave na tekmovanje vzeli zelo zares. Več kot tri mesece so bile vaje polno zasedene in zelo ustvarjalne. Tekmovali smo v popolni, 64-članski sestavi,” je povedal umetniški vodja orkestra Domen Prezelj.

Izziv je bil težak, saj je Prezelj z lastno izbiro posegel po zahtevnih Ilirskih plesih, angleškega prijatelja, nedavno preminulega skladatelja Guya Woolfendna. Organizatorji so kot obvezno določili Stare ljudske islandske skladbe mlajšega italijanske skladatelja Luciana Felicianija. Za razliko od tekmovalno prekaljenih Radostnic je bilo to za orkester prvo mednarodno tekmovanje - v sedanji sestavi in vsej njegovi 354-letni zgodovini. “Zato naš cilj niso bile tekmovalne točke, pač pa učenje in izpopolnjevanje,” je zagotovil predsednik orkestra, saksofonist Jakob Jež. Tekmovanje pihalnih godb v Rivi del Garda, letos že 21. po vrsti, je eno največjih v Evropi, na katerem je v množici kategorij zaigralo več deset orkestrov. Idrijski je v kategoriji nepoklicnih orkestrov z 88,83 točkami zasedel četrto mesto med devetimi sestavi. Prvo mesto je pripadlo drugemu slovenskemu orkestru - Svea Zagorje.

“Ko smo mladi pred 22 leti prevzeli vodenje 'pleh bande' smo na to tekmovanje najboljših evropskih orkestrov v Rivi gledali kot na nekaj nam nedosegljivega, utopičnega. Sedaj pa smo del te zgodbe. Dobro smo se pripravili in prav tako odigrali. Ponosen sem, da sem že 28 let del te velike zgodbe,” je za portal Idrija.com iz Rive sporočil župan občine Idrija, tubist v orkestru Tomaž Vencelj.


Najbolj brano