Priložnost, da starejši poskusijo nekaj novega

“Tukaj sem prvič barvala z barvicami. Ko sem bila mlada, jih sploh nismo poznali,” je povedala Marica Božič, ena od udeleženk študijskega krožka Viva kreativa, ki ga v Centru starejših Pristan v Vipavi organizira Medobčinsko društvo prijateljev mladine (MDPM) Ajdovščina. Druženje z ustvarjalko Tašo Turk so zaokrožile z razstavo.

Udeleženke  študijskega krožka Viva kreativa z mentorico Tašo 
Turk.  Foto: Alenka Tratnik
Udeleženke študijskega krožka Viva kreativa z mentorico Tašo Turk.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Sivi zimski meseci so lahko tudi barviti, če človek svoje dneve preživi ustvarjalno in v dobri družbi. Vse to ponuja študijski krožek Viva kreativa, ki ga od leta 2014 za stanovalce v Centru starejših Pristan izvaja MDPM Ajdovščina. Tovrstne oblike neformalnega izobraževanja so pri njih že dolgoletna praksa, pravi sodelavka društva Urška Brežnjak, a vendar so druženja v vipavskem Pristanu od novembra do marca nekaj posebnega. “To je priložnost, da lahko starejša generacija poskusi nekaj novega. Za to je treba imeti kar močno voljo in tudi nekaj poguma. Ta skupina je to dokazala, ko je pod strokovnim vodstvom mentorice spoznavala različne likovne tehnike, pripomočke in tematike,” je ob zaključku sezone povedala Brežnjakova.

Članice krožka so likovno govorico odkrivale na novo, leta in bolezni pa jih pri tem niso ovirala. “Te ženske so izjemne. Preproste, v večini vajene trdega dela na kmetiji, zdaj pa so se opogumile in začele ustvarjati. In če ni šlo drugače, je leva roka podprla desno, da je lahko vodila svinčnik ali čopič po risalnem listu. Že samo to je neprecenljiva izkušnja,” je povedala mentorica, arhitektka, slikarka in vsestranska ustvarjalka Taša Turk.

Tovrstne oblike so za stanovalce centra, kjer izvajajo veliko skupinskih aktivnosti, dobrodošla oblika dela, se strinja tudi delovna terapevtka Mojca Trdan. ”V manjši skupini je delo bolj osebno, mentor se lahko posveti vsakemu posamezniku, tudi med stanovalci se spletejo tesnejše vezi. Hkrati pa so jim tovrstne dejavnosti nov izziv, da lahko pokažejo, da zmorejo,” je povedala Trdanova.

Stanovalka Marica Božič je krožek obiskovala že tretjo sezono. “Najprej so bile samo čičke čačke, nič nisem znala narisati, saj nikoli prej v življenju za to ni bilo priložnosti. Zdaj pa mi je prav všeč. Ko pride Taša, smo zelo vesele,” je povedala. Ustvarjalke so ob zaključku sezone nagradili s priznanji in šopki, za dobro voljo pa je poskrbel dijak Škofijske gimnazije Vipava Teo Gaberšček s harmoniko.


Najbolj brano