Tanja Žakelj četrta

Ukrajinka Jana Belomojna in Italijan Nadir Colledani sta včeraj zmagala na kolesarski dirki v olimpijskem krosu v Vrtojbi. Za najboljšo primorsko uvrstitev je s četrtim mestom v najmočnejši konkurenci doslej poskrbela Tanja Žakelj z Ledin nad Idrijo.

Najboljša Slovenka Tanja Žakelj je imela bučno spodbudo navijačev. Foto: Leo Caharija
Najboljša Slovenka Tanja Žakelj je imela bučno spodbudo navijačev. Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > Kolesarsko društvo Deš Fleš in Športno društvo Mark sta s 65 prostovoljci v idealnem vremenu odlično izpeljali doslej najmočnejšo otvoritveno dirko sezone olimpijskega krosa v Sloveniji. Preizkušnja je prvič prinašala točke prve kategorije mednarodne kolesarske zveze UCI, že vrsto let pa velja tudi za uvodno dirko slovenskega pokala. Startalo je več kot 600 kolesarjev iz 15 držav. Otroci, rekreativci in veterani so se borili za točke slovenskega pokala, slovenski mladinci in člani pa so imeli zelo hudo mednarodno konkurenco in se med najboljše - z izjemo olimpijke Tanje Žakelj - niso prebili.

Domači gledalci so upravičeno največ pričakovali od ženske dirke, kjer se je ob nekdanji evropski prvakinji Tanji Žakelj zbrala izvrstna družba desetih tekmic iz svetovnega pokala in še dvajsetih drugih mednarodno uveljavljenih kolesark. Tanja je dirko začela na čelu kolone in v ostrem ritmu, a do konca šestih krogov (vsak je bil dolg 4200 metrov s 180 metri višinske razlike) ni zdržala. Nekdanja evropska in svetovna prvakinja ter zmagovalka svetovnega pokala, Ukrajinka Jana Belomojna,je v uri, 22 minutah in osmih sekundah pustila vse elitne tekmice za seboj. Prva zasledovalka, Italijanka Martina Berto, je bila počasnejša za več kot pol minute, Žakljeva pa je z dobro minuto zaostanka dirko končala na četrtem mestu.

Med moškimi, ki so vozili še krog več, je bilo že vnaprej jasno, da nihče izmed Slovencev ne more priti blizu najboljšim tujcem. Tako kot lani je zmagal svetovni prvak med mlajšimi člani, Italijan Nadir Colledani pred rojakom, olimpijcem Luco Braidotom iz bližnjega zamejstva. V Vrtojbi sicer redno trenira in je domačinom tudi pomagal urejati prenovljeno in tehnično še zahtevnejšo progo. Srebrni s svetovnega prvenstva, južni Tirolec Gerhard Kerschbaumer, je bil v močni konkurenci skoraj popolne italijanske reprezentance šele četrti.

Najboljši slovenski moški dosežek je bilo 18. mesto člana kamniškega Calcita Roka Nagliča. V konkurenci slovenskega pokala sta se za Nagličem zvrstila njegov klubski kolega Boštjan Hribovšek in član MTB kluba iz Črnega Vrha nad Idrijo Matevž Govekar.

Klub iz Črnega Vrha, katerega trener je Matjaž Budin iz Vrtojbe, je v slovenskem pokalu sicer krojil vrh v otroških kategorijah.

Izkušeni vodja dirke v Vrtojbi, Mitja Černe, vidi v prizorišču še velik potencial: “Najmočnejša dirka pri nas se je organizacijsko, pa tudi tekmovalno dobro iztekla. Prvič smo imeli na kupu vrsto tekmovalcev iz svetovnega pokala. Potrudili se bomo, da bomo raven dirke prve kategorije mednarodne kolesarske zveze obdržali. Konfiguracija proge je takšna, da bi tu lahko imeli celo svetovni pokal, vendar nam za takšne dirke manjka infrastruktura, saj trenutno skoraj ni parkirišč, dostop pa je za avtomobile dokaj neroden. Če bi v prizorišče dolgoročno vlagala občina in turistično gospodarstvo, bi Vrtojba lahko postala močan gorsko kolesarski center za tekme in zimske priprave.”

Rezultati

Mednarodna dirka v olimpijskem krosu v Vrtojbi, najboljši rezultati moški,absolutno, 7x4200 m: 1. Nadir Collecani (Bianchi) 1:20,37, 2. Luca Braidot 1:21,05, 3. Nicholas Pettina (oba Carabinieri, vsi It) 1:21:32... 18. Rok Naglič (Calcit) 1:28,55, 19. Boštjan Hribovšek (oba Calcit) 1:28,56, 22. Matevž Govekar (Črni Vrh nad Idrijo) 1:30,38; mladinci (5 krogov)- 1. Mario Bair (Haiming, A) 59,06 ...7. Jakob Klemenčič (Črni Vrh) 1:04,32.

Ženske, absolutno, 6 krogov 1. Jana Belomoina (CST, Ukr), 1:22,08, 2. Martina Berta (Torpado, It) 1:22,43, 3. Nicole Koller (Mobel, A) 1:22,59, 4. Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) 1:23,21; mladinke, 5 krogov - 1. Nicole Pesse (RDR, It) 1:19,01, 2. Tamara Homar 1:19,26, 3. Ana Janežič (obe Energija Domžale) 1:20.30.


Najbolj brano