Trst na novo svilno pot

Italijanski premier Giuseppe Conte in kitajski predsednik Ši Džinping sta v soboto podpisala memorandum, s katerim se bo Italija pridružila kitajskemu projektu En pas, ena pot. Sporazum o sodelovanju so v Rimu podpisali tudi predstavniki tržaškega pristanišča in skupine China Communications Construction Company (CCCC).

Predsednik tržaške pristaniške uprave Zeno D
Predsednik tržaške pristaniške uprave Zeno D'Agostino in prvi mož kitajske skupine CCCC Song Hailang (stojita) sta v Rimu podpisala sporazum o sodelovanju. Foto: Ansa

RIM > Italija je prva med državami skupine G7, ki se pridružuje kitajskemu infrastrukturnemu projektu. Nezavezujoč memorandum o soglasju predvideva sodelovanje na področjih logistike, infrastrukture, investicij, financ in okolja. Peking se med drugim ozira za investicijami v italijanskih pristaniščih v Trstu in Genovi, ki ponujata enostaven dostop do evropskih trgov.

Italija pričakuje, da bo lahko preko pobude okrepila gospodarsko sodelovanje s Kitajsko. Državi sta podpisali še 29 trgovinskih sporazumov v vrednosti 20 milijard evrov na področju tehnologije, energije in turizma.

Minister za gospodarstvo in vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je pozdravil gospodarsko sodelovanje s Kitajsko. Medtem pa je bil bolj kritičen notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini. “Nihče mi ne bo govoril, da je Kitajska država svobodnega trga. Vseeno sem zadovoljen glede obiska kitajskega predsednika in morebitnega trgovanja pod enakimi pogoji,” je dejal.

Kitajska sicer v okviru tega tisoč milijard dolarjev vrednega projekta financira gradnjo pomorskih, železniških in cestnih povezav v Aziji, Afriki in Evropi.

Zahodne zaveznice Italije sicer niso navdušene nad gospodarskim sodelovanjem Rima in Pekinga. Premier Giuseppe Conte je že pred obiskom kitajskega predsednika zavrnil pomisleke in dejal, da ni nobenih tveganj. “Za Italijo je sodelovanje s Kitajsko pri projektu En pas, ena pot popolnoma gospodarske in trgovinske narave, povsem združljivo z našim položajem v atlantskem zavezništvu in EU,” je povedal.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella pa je na petkovem srečanju s kitajskim kolegom Šijem Džinpingom poudaril, da je “italijanski prispevek k novi svilni poti odločilnega pomena”. Kitajski predsednik se je zavzel za krepitev sodelovanja med državama na področju gospodarstva, infrastrukture in tudi kulture.

Sporazum o sodelovanju med tržaškim pristaniščem in CCCC pa po besedah prvega moža tržaške pristaniške uprave Zena D'Agostina pomeni začetek tesnejšega sodelovanja in nadaljnji razvoj logistike. Kitajska je za italijanske proizvode velika priložnost, saj gre za hitro rastoči trg.

Dogovor predvideva tudi možnost vlaganj v pristanišči Trst in Tržič ter v železniško infrastrukturo na območju zalednih terminalov Červinjan in Opčine. Pri projektih naj bi po D'Agostinovih besedah sodelovala tudi EU.


Najbolj brano