Birtič je ravnal vestno in strokovno

“Sodišče ni našlo prepričljivih dokazov, da pulmolog Damjan Birtič ni zdravil v skladu z medicinsko doktrino, prav tako ni ugotovilo vzročne zveze, da bi bil kriv za smrt Steva Petrovića,” je včerajšnjo oprostilno sodbo zoper pulmologa Birtiča pojasnil sodnik Igor Majnik. Tožilstvo je sicer zanj predlagalo pogojno obsodbo in dejalo, da je kazen v tem primeru sekundarnega pomena.

Pulmolog Damjan Birtič (levo) in odvetnik Bruno Krivec sta bila z 
izidom sodbe na novogoriškem okrožnem sodišču zadovoljna. Foto: Leo Caharija
Pulmolog Damjan Birtič (levo) in odvetnik Bruno Krivec sta bila z izidom sodbe na novogoriškem okrožnem sodišču zadovoljna. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Z izidom sem zadovoljen, saj se nikakor ne čutim krivega za smrt Steva Petrovića. Še naprej se bom zavzemal za svoje paciente, da bom pri delu skrben in vesten,” je izid sojenja komentiral pulmolog šempetrske bolnišnice Damjan Birtič. Njegov zagovornik, odvetnik Bruno Krivec pa je po izreku sodbe, ki še ni pravnomočna, dejal, da so ta postopek zaznamovale tri značilnosti. “To so bile neobjektivna presoja dokazov tožilke, izvedensko mnenje Marjete Terčelj Zorman ter korektno izpeljan proces sodnika Igorja Majnika.”

Sodbi bo sledila pritožba tožilstva

“Tožilstvo je razočarano nad sodbo, obrazložitev sodnika je mestoma v nasprotju s podatki v kazenskem spisu. Pritožba, ki jo bomo vložili zoper sodbo, bo temeljila na vseh ugotovitvah tega kazenskega postopka, ki pričajo v prid obtožbi,” je na včerajšnji razplet več kot enoletnega sojenja dejala tožilka Ana Radovanović Širok. “Glede na to, da v tovrstnih postopkih na našem okrožju nimamo obsodilnih sodb, je bila moja predlagana kazen sekundarnega pomena,” je dodala. V zaključni besedi je namreč za pulmologa iz Goriških brd predlagala enoletno zaporno kazen z dvoletno preizkusno dobo. Pulmolog se po njenih besedah ni nikoli opravičil svojcem pokojnega Steva Petrovićaza njegovo smrt, na drugi strani pa ni bil še nikoli obsojen. “Lahkomiselno se je zadovoljil s svojo diagnozo vnetja. S tem je bil površen, nedosleden in malomaren,” je še menila tožilka.

Ana Radovanović Širok

tožilka

“Glede na to, da v tovrstnih postopkih na našem okrožju nimamo obsodilnih sodb, je bila moja predlagana kazen sekundarnega pomena.”

“Ker vnetnega in tumorskega tkiva radiologi na podlagi rentgenskih posnetkov ne morejo ločiti, bi moral izpeljati vso diagnostiko in pacienta usmeriti na terciarno raven, kjer bi lahko še pravočasno pacientu z operativnim posegom odstranili tumor in ga ohranili pri življenju,” je tožilka med drugim navedla v zaključni besedi.

Raka nihče ni videl

Vnetno dogajanje v pljučih po njenih ugotovitvah ni nikoli doseglo podrobne diagnostike. Čeprav je pacient zaradi starosti, spola, dolgoletnega kajenja in obolelih pljuč spadal v rizično skupino za pljučnega raka, je pulmolog ostal pri klasičnih rentgenskih in CT preiskavah. “Tako je življenje Petrovića vzel v svoje roke in malomarno vztrajal pri svojih ugotovitvah. Simptomov za raka ni upošteval, četudi je razpolagal z vso dokumentacijo,” je še dodala.

Včeraj je Birtič na sodišču znova zatrdil, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči. “Ne pomnim pacienta, ki bi bil tolikokrat obravnavan in večkrat opozorjen na pomen prenehanja kajenja. Razvoj raka v končni fazi je bil pri pacientu zelo neobičajen,” je dejal. Tudi sodišče je ugotovilo, da je bila možnost karcinoma zapisana le na prvih izvidih radiologov, nato pa nikoli več, raka ni opazil nihče od številnih strokovnjakov, ki so izvajali diagnostične preglede.

Ključno je bilo izvedensko mnenje

Sodišče se je v svoji odločitvi oprlo na izvedensko mnenje specialistke pulmologinje Marjete TerčeljZorman in pulmologa oprostilo obtožb malomarnega zdravljenja Novogoričana Steva Petrovića, ki je zaradi pljučnega raka umrl 31. decembra leta 2013. Znaki kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja niso bili dokazani in sodišče je ugotovilo, da je Birtič ravnal vestno in strokovno.

“Nad sodbo nismo presenečeni. Sodišče je namreč dopustilo, da izvedenka poleg izvedenskega mnenja napiše tudi oprostilno sodbo, saj je povzelo vse njene zaključke in ni imenovalo strokovnjaka iz tujine. Že od začetka smo trdili, da je nedopustno, da izvedensko mnenje pripravi ona, ker je z Birtičem delala, četudi v preteklosti,” je o izidu sojenja povedala Polona Petrović, hčerka pokojnega. Ta je pred smrtjo vložil kazensko ovadbo zoper pulmologa.


Najbolj brano