Istrski poslanci: skupaj smo več kot vsak zase

Poslanci, ki imajo stalni ali začasni naslov v kateri od štirih istrskih občin, so se povezali v Klub istrskih poslancev. V klubu, ki mu bo prvo leto predsedoval poslanec Desusa Branko Simonovič, želijo s skupnimi močmi in preseganjem strankarske različnosti bolj učinkovito reševati ključne težave istrskih občin.

Na ustanovni seji so še poklepetali o tem, kaj naj bi počeli. Konkretne naloge in način dela bodo opredelili na 
prihodnjih srečanjih. Na fotografiji z leve: Felice Žiža, Meira Hot, Branko Simonovič, Vojko Starovič, Gregor Perič 
in Matej Tašner Vatovec. Foto: Nadja D. Cirar
Na ustanovni seji so še poklepetali o tem, kaj naj bi počeli. Konkretne naloge in način dela bodo opredelili na prihodnjih srečanjih. Na fotografiji z leve: Felice Žiža, Meira Hot, Branko Simonovič, Vojko Starovič, Gregor Perič in Matej Tašner Vatovec. Foto: Nadja D. Cirar

LJUBLJANA > “Nikogar ne izključujemo, če se bomo povezali s klubom primorskih poslancev (ta v sedanjem mandatu še ni ustanovljen op. a), bo to strankarsko širše. Slučaj je bil, da smo iz istrskih občin samo koalicijski poslanci in Levica,” nam je o novem Klubu istrskih poslancev povedal Branko Simonovič.

O delu na naslednjih srečanjih

Članstvo v istrskem klubu zahteva podrobnejšo razlago. Poleg Simonoviča, Gregorja Periča (SMC), Meire Hot (SD), Mateja Tašnerja Vatovca (Levica) in poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže sta namreč v klubu tudi Vojko Starovič (SAB) in Brane Golubović (LMŠ). Prvi je bil izvoljen v Ljubljani, a ima naslov v Luciji, drugi pa je Kamničan, a je po pojasnilih Simonoviča domač tudi na izolskih ulicah.

V Klubu istrskih poslancev bodo poskušali bolje definirati ključne probleme istrskih občin, napoveduje Simonovič. “Po mojem je ena ključnih stvari oskrba z vodo pa tudi prodaja državnega premoženja, kolikor ga je še ostalo,” je izpostavil. “To so šele razmišljanja. Zdaj smo se šele konstituirali, o temah smo bolj poklepetali, bolj konkretno pa jih bomo obdelali na naslednjih srečanjih.”

Povezava ne bi bila le simbolna

Poslanka SD Meira Hot je izpostavila, da je bila pobuda za ustanovitev kluba njena, na kolege pa jo je naslovila v veri, da lahko skupaj in prek strankarskih razlik dosežejo več kot vsak posamično. “Zato me veseli, da so mojo pobudo poslanski kolegi različnih strank sprejeli ter se nanjo pozitivno odzvali.” Hotova si ne želi, da bi bila ta klubska povezava le simbolna, ampak bi rada, da se v okviru svojih pristojnosti lotijo reševanja zelo konkretnih težav. “Teh na našem območju ni malo, med drugimi so to sanacija Jernejevega kanala, zagotavljanje alternativnih virov pitne vode na južnem Primorskem, večji zagon namenskega urejanja turistične in prometne infrastrukture za razvoj regije.”

“To je bil klic, ki ga je bilo težko zavrniti,” je o priključitvi klubu povedal poslanec Levice Matej Tašner Vatovec. Delo poslanca sicer razume kot skrb za blaginjo vseh državljanov, vseeno pa je njegov odnos do Istre močan. “Pričakujem, da bomo spremljali stvari, ki se dogajajo v povezavi z našim okoljem, in jih razumeli tudi širše. Težave, ki jih imamo ali pa se bodo pojavljale na Obali, so v vsakem primeru širše težave, ki se verjetno pojavljajo tudi kje drugje in potrebujejo sistemske rešitve.”

Med pomembnejšimi vprašanji je izpostavil drugi tir ter položaj podjetij, ki so še ostala v regiji in so tako ali drugače v državni lasti. “Voda oziroma oskrba z vodo je gotovo nekaj, kar bi morali urediti glede na to, da smo spremenili ustavo in zapisali, da je voda ustavna pravica,” je naštel nekaj istrskih in hkrati občih težav.


Najbolj brano