Išče se Klemen Slakonja!

Lahko je Putin, Merklova ali Melania. Zapoje kot Magnifico, Kreslin ali Žižek. In zapleše kot Jackson. A v družbi vrhunskega Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana je predvsem Klemen Slakonja - tisti navihani, prikupni, tudi očarljivi igralec, ki zna peti in plesati ter pri tem neizmerno uživati. In v ta užitek potegniti tudi občinstvo. Tako je bilo tudi v Kopru.

Klemen Slakonja je v Koper pripotoval s koncertom, na katerem ga spremlja  Big Band RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom.    Foto: Andraž Gombač
Klemen Slakonja je v Koper pripotoval s koncertom, na katerem ga spremlja Big Band RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Kot povsod se tudi pri nas ali pa še zlasti v Sloveniji rado zgodi, da javne osebnosti - tiste, ki nas s svojo podobo ne bombardirajo ves čas iz televizijskih oglasov za ta ali oni supermarket, za tak ali drugačen jogurt, bolj ali manj resničnostni šov oziroma nadaljevanko - v kolektivnem spominu hitro zbledijo. Klemen Slakonja že dobro desetletje skrbi, da ostaja med najpriljubljenejšimi, ne da bi zato moral redno in načrtno zasebnost razgaljati v rumenem tisku.

Železo neumorno kuje

Spomnimo: Slakonja je viktorja za obetavno medijsko osebnost dobil pred desetimi leti, ko ga je javnost spoznala po odličnih imitacijah v oddaji Saša Hribarja. Še bolj pa se je občinstvu prikupil kot voditelj oddaje Misija Evrovizija, ko smo slovenskega predstavnika za evrovizijsko popevko iskali v več nadaljevanjih, a je na koncu na svoj način zmagal prav Slakonja s svojimi imitacijami. Te so postale njegov zaščitni znak, v oddaji Zadetek v petek je gledalstvo čakalo zgolj še nanje. Imitiranje je oplemenitil z avtorskimi komičnimi, tudi satiričnimi besedili skladb. Z dovršenimi maskami in avtorskimi scenariji videospotov, ki jih je v javnost izstrelil prek spletnega kanala youtube, je navdušil tako najmlajše kakor starejše sledilce in tiste vmes.

Slakonja se je moral, pričakovano, naposled odločiti med redno službo igralca v ljubljanski Drami in ljubim železom, nekoliko drugačnim odrskim delom, ki pa ga je kakopak treba kovati, dokler je vroče. In odločil se je za slednje. Lani je zapustil Dramo, kjer sicer še igra v nekaj predstavah, in se odločil za svojo glavno vlogo - Klemna Slakonjo, ki na odru preprosto uživa.

Eden najboljših pevcev med igralci je tako v sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki Big Banda RTV Slovenija po Novi Gorici tudi v Koper pripotoval s svojevrstno koncertno predstavo, ki bi jo lahko poimenovali tudi: Prav zato vam je Klemen Slakonja tako všeč!

Scenarij, ki ga je podpisal z dirigentom Lojzetom Krajnčanom, je prežet s humornim dialogom z orkestrom, ki ne sledi vedno igralčevim željam. Celota, ki naj bi delovala kot “resen koncert”, pa je nekakšen glasbeni stand-up, pri katerem je vloga izvrstnega orkestra vse prej kot obrobna.

Od Žižka do Rodeta

Orkestralna uvertura, ki je zgolj nakazala Slakonjevo spletno uspešnico, “putinovsko” Putin, Putout, je ob znatni spodbudi občinstva na oder priklicala tudi glavnega napovedovalca, igralca in pevca. V večerni obleki brez suknjiča, kot nekakšen slovenski Michael Bublé, je po uvodni klasiki Just a Gigolo, v kateri je iz igralčevega grla zadonel tudi Louis Armstrong, gostitelj postregel z marsikaterim preobratom. Od rap uspešnice Od ljudi za ljudiMurata in Josa, pri kateri ga je orkester hecal s pospeševanjem in upočasnjevanjem tempa, neapeljske Torna a Surriento, mojstrsko odpete v opernem slogu, avtorske Cut the Balls, za katero se je prelevil v Slavoja Žižka, do Shape of YouEda Sheerana, ki jo je kot Klemen Shiran po orkestrovem protestnem odhodu izvedel kar sam z looperjem.

V dobri uri in pol so se brez posebnih efektov in kostumov na odru med drugimi oglasili tudi Michael Jackson, VladoKreslin, Siddhartin Tomi Meglič, Sestre, Karel Erjavec, kardinal Franc Rode, JanPlestenjak in celo Melania Trump, ki je občinstvo dodobra nasmejala s pismom, katerega vsebine nikakor ne smemo razkriti, če ne želimo ogroziti varnosti katerega od ponedeljkovih obiskovalcev.

In kdaj je Klemen Slakonja najbolj on sam? Vse, kar občinstvo doživi na svojevrstnem vrtiljaku “poglej, kaj vse zna”, je gotovo Klemen Slakonja, a vendarle se zdi, da so mu domači standardi, slovenske zimzelene popevke najbolj pisane na kožo.

Marsikoga je kar raznežil s svojo interpretacijo popevk Med iskrenimi ljudmi, Orion ... in nenazadnje z avtorsko Kako si lepa, prijetno, angažirano popevko s kančkom preveč neposredne okoljevarstvene vsebine, ki pa jo je gotovo navdihnila iskrena skrb za naš planet.

Na koncu je “najboljše občinstvo v zgodovini človeštva” na prošnjo zvezde večera prižgalo še lučke na svojih telefonih in ustvarilo zapovedano magično vzdušje, kakršno poznamo z množično obiskanih koncertov svetovnih zvezdnikov. Eden teh je tudi Enrique Iglesias, čigar popevka Hero je v Slakonjevi izvedbi sklenila smeha in petja poln večer, ki je, če sodimo po neumornem ploskanju občinstva, dosegel svoje: željo po še več.

Ravno prav lačni so poslušalci zapustili koprsko gledališče. Marsikdo bi bil gotovo rad slišal še kaj: onemu je umanjkala Slakonjeva oziroma Janševa JJ Style, komu drugemu bolj lokalno obarvana Aplavz z Gašparjem Gašparjem Mišičem v glavni vlogi. A užitek, s katerim je Klemnu Slakonji z odra uspelo okužiti občinstvo, da je dvorano zapuščalo vedrih obrazov, je neprecenljiv.

Zamudniki lahko ujamejo še ponovitev 29. junija v Avditoriju Portorož.


Najbolj brano